Az elmúlt év végén jelentette be az olaszországi Velence polgármestere, hogy az utazóknak belépőt kell majd fizetniük, ha a város történelmi részeit szeretnék meglátogatni. Várhatóan még az idén bevezetik a napijegyet a lagúnák városában, és nem ez lehet az egyetlen ilyen település.

Az olyan kedvelt turistacélpontok, mint például az olasz városok közül Velence, szenved a látogatók túl nagy számától. Ezért az olasz kormány úgy döntött, engedélyezi az önkormányzatoknak, hogy belépőt szedjenek azoktól a kirándulóktól, akik csak egy napra érkeznek a történelmi helyszínekre.

Luigi Brugnaro, Velence polgármestere a Twitteren osztott meg egy videót, amelyben elmondta: „Ez a díj abban segít, hogy jobban tudjuk vezetni a várost, hogy tisztán tudjuk tartani, ezzel pedig az itt lakók és a turisták számára is színvonalas szolgáltatásokat nyújtsunk.”

A díjak bevezetéséről a városi tanács fog dönteni, és ők szervezik meg a beszedés módját is. A történelmi óvárosba való belépés ára 2,5 és 10 euró között lesz fejenként, ez alól kivételt jelentenek az itt lakók, a városban dolgozók és a diákok.

Velencébe évi 30 millió turista érkezik (Forrás: Unsplash)

Az új törvény nem vonatkozik azokra a turistákra, akik a városban szállnak meg, ők ugyanis már eddig is idegenforgalmi adót fizettek. Egyébként Velence komoly pénzbüntetéseket is oszt azoknak a turistáknak, akik szabályt szegnek, például szemetelnek.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A városvezetés szerint nonszensz, hogy a turisták szemetet és károkat hagynak maguk után, a takarítást pedig kizárólag a velencei polgárok fizetik meg – bár tény, hogy az évi átlag 30 millió látogató valószínűleg igen nagy összeget is otthagy a városban.

Az ötlet viszont láthatóan bejött: Firenze polgármestere szerint minden turisztikai célpontként ismert olasz városnak engedélyezni kell a belépődíj szedését.

Firenzében eddig csak az ott töltött éjszakák után, legfeljebb 5 eurós különdíjat számolhattak fel a szállásadók, ám a város vezetése az átutazó turistáktól is szeretne pénzt szedni. Az ugyanakkor nem egyértelmű, miért követeli ezt a városvezető, mert az olasz költségvetési tervezet szerint minden város megteheti, hogy bevezeti a belépődíjat.

Velence városa már idén bevezetheti a napidíjat, aki azonban még előtte szeretné meglátogatni Olaszország egyik leghíresebb települését, az a Ryanairrel közvetlenül eljuthat a Velence-Treviso repülőtérre, igen jó áron.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!