Kihátrált Németország a Triton felderítő drónok mögül, a fejlesztő Northrop Grumman most Ausztráliát próbálja meggyőzni, hogy kérje előbb a megrendelt példányokat, mert enélkül 2021-ben ideiglenesen leáll a program.

Hosszú ideig úgy tűnt, Németország több példányt vásárol a Northop Grumman egyik legsikeresebb felderítő drónja, az RQ-4 Global Hawk haditengerészeti változatából, az MQ-4C Tritonból. A gépek a 2010-ben, máig utód nélkül kivont Breguet Atlantics hírszerző gépek után maradt hiányt töltötték volna be, de a döntéshozók végső álláspontja szerint ezek a nagyméretű pilóta nélküli gépek veszélyt jelenthetnek az európai légiforgalomra.

Forrás: US Navy

A Flightglobal szerint a döntés nincs jó hatással az MQ-4C gyártására sem: a Trump-kormány jelenlegi tervei szerint 2021-22-ben a haditengerészet nem kap a típusból további példányokat. Ezen időszak alatt inkább az IFC-4 modernizált, kifejezetten elektronikai hadviselésre tervezett változatára koncentrálna a katonai vezetés, ennek fejlesztésére szorítva rá a gyártót is, amennyiben a kongresszus is elfogadja a költségvetés tervezetét.

A Northop Grumman ezért most Ausztráliához fordult, amely már korábban is érdeklődött a Triton beszerzése iránt saját felségvizeinek hatékony ellenőrzésére.

A Northrop szerint ha egy ausztrál vagy más szerződés nem lép a német helyébe, jelentősen megemelkedhet a gyártási költség.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Ennek oka, hogy az USA gyakorlatilag nem kéri az eddig a LRIP 5-ös gyártási ciklus alatt összeszerelni tervezett gépeket, de a Triton programjának ugyanúgy vannak költségei a két éves kvázi szünet alatt is.

Ez elkerülhető lenne, ha az ausztrálok a 2018-as megrendelést módosítanák és jövőre, illetve 2022-ben gyártatnák le saját példányaikat. Ezzel a kormányzat is jól járna, az eredetileg tervezettnél akár előbb is rendszerbe tudná állítani az új drónokat, a kitűzött határidőnél előbb elérve azok teljes körű bevethetőségét.

Az ausztrál kormányzat már jelezte, szorosan együttműködnek az amerikai haditengerészettel és a Northrop Grummannal is, de egyelőre nem terveznek változtatásokat a tengeri járőrgépek beszerzésében. Addig biztosan nem is tesznek semmit, amíg az új védelmi költségvetést, és ezzel az MQ-4C-program finanszírozási terve törvényi erőre nem emelkedik.