A személyzet négy tagja – a gép kapitánya, a másodpilóta, a fedélzeti mérnök, valamint egy utaskísérő – vesztette életét a szombati moszkvai repülőgép-szerencsétlenségben. A négy súlyos sérült közül egy állapota válságos – erősítették meg a Rosszija 24 hírtelevízió értesülését az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumában.

A Red Wings orosz légitársaság RWZ9268-as számú járatát a légitársaság RA-64047 lajstromú Tupolev Tu-204-100 típusú repülőgépe teljesítette. A repülőgép utasok nélkül a csehországi Pardubicéből Vnukovóra repült.

Pardubice népszerű úti cél az orosz turisták körében, hasonlóan több nyugat-európai síterephez. Az orosz „sí-charterek” minden évben december utolsó napjaiban indulnak be, első sorban az osztrák, olasz, francia és cseh repülőterekre. A legtöbb turista a a január 10-ig terjedő időszakban tartózkodik a különböző síparadicsomokban.

A balesetet szenvedett repülőgép is egy ilyen turistacsoportot hozott Pardubicébe és az első hétvége lévén üresen indult vissza Moszkvába.

Szerkesztőségünk véleménye szerint nagyon korai kimondani a pilóták felelősségét, mint ahogy az egyes híradásokban már tényként hangzott el. A pontos körülményeket és a balesethez vezető eseménysort majd csak a részletes vizsgálat fogja feltárni, a felelősség kérdése csak ezt követően állapítható meg.

Az orosz Red Wings légitársaság Tu-204-es gépe, amely a csehországi Pardubicéből utasok nélkül, nyolcfős személyzettel érkezett a moszkvai Vnukovo repülőtérre, nem tudott megállni a leszállópályán, kicsúszott arról és három részre szakadt. A gép orra és részben a törzse a repülőtér mellett vezető Kijevi országútra csúszott ki, a farokrész az autóutat a reptértől elválasztó árokban maradt.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.


A gép jobb hajtóműve kigyulladt, a tüzet fél órán belül eloltották. A hírtelevízióban bemutatott felvételek szerint a repülőgép belül is teljesen szétroncsolódott. A Rosszija 24-nek szemtanúk elmondták: csak a szerencsén múlott, hogy a repülőgép nem ütközött össze a forgalmas autóúton közlekedő gépjárművekkel. Az is kiderült, hogy a személyzet egyik tagjának, aki a gép testének szétszakadásakor szabályosan kirepült a törzsből, a Kijevi országúton közlekedők nyújtottak segítséget és szállították kórházba.

Az országúton órákra leállították a forgalmat, amely az orosz fővárosból kivezető sávban helyreállt, de Moszkvába még este is nehéz volt a bejutás. A kormányzati és állami repülőgépeket is kiszolgáló Vnukovo repülőtér forgalma este még akadozott, számos járat indulása késlekedett. Ez Oroszország harmadik legforgalmasabb repülőtere.

Dmitrij Medvegyev kormányfő a baleset hírére azonnal operatív bizottság felállítását rendelte el. Ezt Makszim Szokolov közlekedési miniszter vezeti, Vlagyimir Pucskov, a rendkívüli helyzetek minisztere pedig a mentést irányítja. Az ügyben a Szövetségi Nyomozó Bizottság mellett a légügyi hatóság és a közlekedési felügyelet is vizsgálódik. A nyomozóhatóság büntetőeljárást indított. Vizsgálatának előzetes megállapítása szerint a Tu-204-es repülőgép balesetét a pilóták hibája okozta. A gép két fekete dobozát megtalálták.

A Red Wings egyik Tupolev Tu-204-100V típusú repülőgépe 2009-ben Salzburgban. Fotó: Samu Ádám / AIRportal.hu


A 210 utas szállítására képes Tu-204-es gépeket 1995-ben állították kereskedelmi forgalomba, halálos baleset eddig még nem történt velük. A cseh Pardubice repülőtere arról tájékoztatta az orosz hírtelevíziót, hogy a Red Wings légitársaság járatának személyzete nem jelzett semmilyen műszaki problémát. Az orosz Vesztyi FM rádió tudósítója egész nap a moszkvai Vnukovo repülőtéren tartózkodott és arról számolt be, hogy a Red Wings repülőgépének katasztrófáját megelőzően erős szél keletkezett. A körzetből enyhe hóesést is jelentettek.

Az Interfax orosz hírügynökség jelentése szerint a szerencsétlenül járt gép pilótái Vnukovo légi irányítóitól a leszállást megelőzően az időjárási körülményekről és más repülőterek igénybe vételéről érdeklődtek. A diszpécserek közölték, hogy a Red Wings járata egy órán belül leszállhat. A beszélgetés felkerült az internetre.

Már voltak hasonló balesetek a Red Wings gépeivel

A moszkvai Vnukovo repülőtéren szombaton történt repülőgép-szerencsétlenség az utóbbi két hónapban már a harmadik hasonló baleset volt a charterjáratokat üzemeltető orosz légitársaság, a Red Wings Tu-204-es gépeivel – közölte az Interfax orosz hírügynökség, az előző esetek azonban nem jártak halálos áldozatokkal.

November 5-én Jekatyerinburgban, majd december 21-én Novoszibirszkben, a Tolmacsevo repülőtéren csúszott ki a leszállópályáról a Red Wings gépe, mert nem működött a sugárfordító (reverse) – közölte a Ria Novosztyi hírügynökség a Roszaviacija jelentésére hivatkozva. Az orosz légügyi hatóság emiatt pénteken sürgős megelőző intézkedések kidolgozására utasította a Tupoljev repülőgépgyár elnökét.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!