Kép - AIRportal.hu Budapest Ferihegy Airport (BUD/LHBP)

Hétfőn landolás után túlszaladt a kifutópályán a török légitársaság (THY) Budapestről érkező gépe az isztambuli Atatürk (IST/LTBA) repülőtéren. A balesetben senki sem sérült meg. A repülő fedélzetén 109, főleg magyar és ukrán utas volt. A repülőn hat fős személyzet is utazott.

A légitársaság budapesti irodájában az RTL Híradónak elmondták: a gép alig csúszott túl a betonon, sem utas, sem a személyzat, sem pedig a repülőgép nem sérült meg. Azt még nem tudni, mi okozta az incidenst, ami biztosnak tűnik, hogy nem történt műszaki hiba.

Az utasok közül volt, aki észre sem vette, hogy mi történt. Egy magyar nő azt mondja, hogy a barátnője ült az ablaknál, ő semmit sem látott. Egy férfi pedig arról beszélt, hogy a pilóta a történtekről semmit sem mondott az utasoknak.

Valószínűsítjük, hogy a gép a futópálya elhagyásakor, a gurulóútra történő lekanyarodáskor futott le a betonról. Egyes híradások szerint csak az orrfutó csúszott a fűre.

Kép - AIRportal.hu Budapest Ferihegy Airport (BUD/LHBP)

A fenti kép alapján néhány hírműsorban azt állították, hogy a gép közel állt meg az épületekhez, azonban ez nem igaz, a képen látható épületek (luxus lakótelep) több száz méterre vannak a reptértől. A kép alapján a gép valószínűleg a 06-os pályát használta a leszálláshoz.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az isztambuli Atatürk reptéren a tavalyi évben két túlfutásos baleset is történt, 2007. október 11-én az AMC Airlines MD-83-as gépe egy kényszerleszállást követően futott túl (Részletek: http://aviation-safety.net/database/record.php?id=20071011-0), 2007. március 23-án pedig az Ariana Afghan Airlines Airbus A300B4-203-asa futott túl a 24-es pályán (Részletek: http://aviation-safety.net/database/record.php?id=20070323-1).

Repülőgép adatok:
Operator: Turkish Airlines (THY/TK)
Number of aircraft: 48
Maximum take off weight: 79.015 kg
Wing span: 34,315 m
Length: 39,472 m
Height: 12,548 m
Cruise speed: 858 km/h
Passenger capacity: 165
Maximum cruising altitude: 41.000 ft
Maximum range: 4.755 km.
Maximum cargo capacity: 8.408 kg / 45,05 m3

Forrás: hirado.hu, Orientpress, THY, RTLhirek

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!