Balesetet szenvedett az ASL Airlines Hungary (volt Farnair Hungary) Boeing 737-400F cargo-repülőgépe az olaszországi Bergamoban, a repülőgépen két fős, nem megerősített információink szerint magyar személyzet tartózkodott, nem sérültek meg.

Az ASL Airlines Hungary balesetet szenvedett HA-FAX lajstromjelű Boeing 737-400F repülőgépe egy korábbi fotón. (Fotó: AIRportal.hu) | © AIRportal.hu

Az ASL Airlines Hungary balesetet szenvedett HA-FAX lajstromjelű Boeing 737-400F repülőgépe egy korábbi fotón. (Fotó: AIRportal.hu)

Az ASL Airlines Hungary HA-FAX lajstromjelű Boeing 737-476 (SF) típusú repülőgépe hajnalban tartott Párizsból az olaszországi Bergamo-Orio Al Serio repülőterre, ahol hajnali 4 óra után nem sokkal szállt le a 28-as jelzésű futópályán.

A magyar üzemeltetésű 737-es áruszállító repülőgép nem tudott megállni a futópályán, mintegy 300 méterrel túlfutott, majd két utat és egy parkolót is keresztezve egy közút töltésénél állt meg.

A repülőgép fedélzetén két fős, magyar személyzet tartózkodott, akik az első értesülések szerint nem sérültek meg.

Az AVHerald szemtanúkra hivatkozva azt közölte, hogy a repülőgép túl későn ért földet és nem tudott lefékezni a futópálya végéig. A pilóták az utolsó pillanatban megpróbáltak átstartolni, de a repülőgép sebessége már túlságosan alacsony volt ahhoz, hogy a 737-es újra levegőbe emelkedjen. A repülőtéren esős, viharos időjárás volt a leszállás időpontjában.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az MTI délután közölt információi szerint az olasz légibiztonsági hatóság (Ansv) közleménye szerint a bergamói ügyészség vizsgálja a baleset okait. Az üggyel megbízott Letizia Ruggeri ügyész elkérte a tehergép és személyzete dokumentumait, valamint a baleset óráira vonatkozó meteorológiai jelentéseket. Megtalálták a gép két fekete dobozát is. A repülőgép műszaki mentése még folyamatban van.

Olasz sajtóbeszámolók szerint a baleset káoszt teremtett az Orio al Serio repülőtéren. Egyrészt a felfüggesztett járatok és ezért várakozó utasok miatt, másrészt a repülőtérrel szomszédos útra kicsúszott gép éppen a légikikötőbe vezető utat torlaszolta el, így a reptér csak kerülőúton vagy gyalogosan közelíthető meg. Az utasok nagy része az esős időben bőröndjét húzva gyalog jutott a repülőtérre.

A légitársaság hivatalos közleménye

Az ASL Airlines Hungary lapunkhoz eljuttatott hivatalos közleményében megerősítette, hogy az egyik Boeing 737-400-as áruszállító repülőgépükkel leszállási fázisban légijármű-esemény történt az olaszországi Bergamo repülőterén.

A repülőgép fedélzetén csak a két fős személyzet tartózkodott, akik a jelentések szerint nem sérültek meg. A repülőgép, melynek lajstromjele a HA-FAX Párizs Charles de Gaulle repülőtérről teljesített járatot Bergamóba.

Az esemény időpontjában erős esőzés volt a repülőtéren. A légitársaság egy gyors reagálású csapatot küldött a budapesti központból a helyszínre.

További részletek az eseményről nem állnak rendelkezésre jelen pillanatban – zárul a cég angol nyelven kiadott közleménye.

25 éves repülőgép, magyar üzemeltető

A repülőgépet 1991. októberében gyártották, azaz közel 25 éves – az aviation-safety.net adatbázisa szerint.

Az ASL Airlines Hungary Magyarországon bejegyzett légitársaság, 5 darab áruszállítóvá átalakított Boeing 737-es repülőgépet üzemeltet, melyekkel döntően a nagy expressz-csomagszállító cégek számára teljesítenek járatokat Európán belül.

A légitársaság korábban a svájci Farnair-csoport részeként működött, azonban tavaly az anyavállalatot felvásárolta az ír ASL Aviation Group, ezt követően nevezték át a magyarországi céget is. Az ASL csoport 2016. májusában vásárolta fel a TNT cargo légitársaságait is.

Fotók és videó a baleset helyszínéről a Twitterről


Utoljára frissítve: 2016.08.05. 16:30