Kiraboltak mintegy húsz, a hotelük előtt várakozó turistát álarcosok a párizsi Roissy [Charles de Gaulle, CDG] repülőtér közelében – közölték hétfőn rendőrségi források.

A párizsi Charles de Gaulle repülőtér egyes terminálja. (Forrás: ADP) | © AIRportal.hu

A párizsi Charles de Gaulle repülőtér egyes terminálja. (Forrás: ADP)

A francia, amerikai és marokkói turisták szombat délelőtt a bőröndjeikkel vártak a repülőtér közelében találhatók szállodák egyike előtt arra a buszra, amely átvitte volna őket az indulási terminálra, amikor két gépkocsi állt meg előttük.

A járművekből álarcosok szálltak ki, s könnygázt fújtak a várakozó emberekre, elvették tőlük a csomagjaikat és a személyes tárgyaikat, majd elmenekültek a gépkocsikkal.

A Roissy repülőtér közelében található hotelek menti utakon gyakran történnek támadások, amelyek során a bűnözők a turisták személyes tárgyait rabolják el.

Tavaly nyáron egy kínaiakkal teli buszt támadtak meg és raboltak ki egy hotel előtt, a repülőtérhez közeli Gonesse településen, novemberben pedig két katari állampolgártól raboltak el 5 millió euró értékben ékszert és ruhaneműt, amikor egy Bentley típusú gépkocsiban haladtak a repülőtérről Párizs felé.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Franciaország ismét rekordszámú turistára számít

Franciaország az idén ismét rekordszámú turistára számít a terrorfenyegetettség miatti tavalyi visszaesés után, de a kormány továbbra is a hosszú távú erőfeszítésekre koncentrál, azaz, hogy 2020-ban évi 100 millió külföldit fogadjon az ország.

“Az előrejelzéseink szerint Franciaországba 2017-ben 88-89 millió turista látogat, ami 5-6 százalékos emelkedés 2016-hoz képest” – mondta Jean-Yves Le Drian, az idegenforgalomért is felelős külügyminiszter hétfő este a Párizshoz közeli Givernyben egy konferencián.

“Az év első felében visszatértünk a 2015-ös látogatottsági szinthez”, ami az előző rekord volt – emlékeztetett a tárcavezető.

Franciaországba tavaly 83 millió külföldi turista látogatott, míg 2015 végéig 85 millióan keresték fel az országot. A visszaesést az előző kormány a párizsi és nizzai iszlamista merényletekkel, az áradásokkal és a munkajogi reform elleni, zavargásokba torkolló tavaszi tüntetéssorozatokkal magyarázta.

Szakemberek szerint az idén jelentős növekedés tapasztalható már az év eleje óta, Franciaország továbbra is a világ elsőszámú turisztikai célpontja, ugyanakkor a külügyminiszter által megjelölt idei 88-89 milliós látogatói célszámot túl ambiciózusnak tartják.

A szomszédos Németországból és Spanyolországból érkezők száma 2017-ben több mint három százalékkal nő. A távolabbról, Japánból, Brazíliából vagy Oroszországból érkező turisták száma – akik tavaly jelentős mértékben elmaradtak -, az idén eddig közel 30 százalékkal emelkedett tavalyhoz képest. Az indiaiak több mint 20, az amerikaiak pedig 16 százalékkal többen érkeznek a külügyminiszter közlése szerint, aki szerint a kedvező adatok a repülőjáratok kapacitása jelentős növekedésének és az árak csökkenésének is köszönhetők.

Jean-Yves Le Drian megerősítette az előző kormány által kitűzött célt, miszerint 2020-ra 100 millió turistát szeretne az ország fogadni. Ehhez szerinte “az eszközöket illetően nagy hatékonyságra, az irányításban pedig nagy összhangra” lesz szükség, de mindenekelőtt további “beruházásokra a vendéglátóiparban és az infrastruktúra-fejlesztésben”.

A nemzetközi turizmusból 2020-ra egyébként 50 milliárd eurós bevételre számít a kormány. “A végcél 300 ezer új munkahely teremtése az országban” – hangsúlyozta a miniszter. A turisztika a francia GDP 8 százalékát adja, mintegy 2 millióan dolgoznak az ágazatban.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!