Megkapta a hatósági engedélyeket a Turkish Airlines: A nyári menetrend folyamán már napi három járat közlekedik Isztambulból a budapesti Liszt Ferenc nemzetközi repülőtérre – tájékoztatta az AIRportal.hu-t a török légitársaság magyarországi képviselete.

Megvalósult a várva várt bővítés, március 30-tól az eddigi kettő helyett már napi háromszor kínál közvetlen légi járatot Isztambul és Budapest között a Turkish Airlines.

Az aktuális tervezet szerint a nyári szezonkezdettől a légitársaság első járata reggel 08:50-kor indul az Atatürk repülőtérről, a második 12:15-kor, míg harmadik este 18:15-kor veszi útját Budapest felé, amivel a két főváros közötti forgalom nemcsak nagyobb kapacitással bonyolódhat, hanem még több és ideálisabb átszállási lehetőségek is rendelkezésre állnak az utazóközönség számára.

Mint megtudtuk, a menetrend optimalizálása még folyamatban van, a képviselet szeretné ugyanis, ha a reggeli járat két órával előbb, 06:50-kor indulhatna Budapest felé, ami tökéletes csatlakozást adna a Távol-Keletről érkező járatokhoz, és annak visszaérkezője pedig az észak-amerikai hullámra hordhatna rá. A megvalósításon azonban még dolgozni kell, mivel a rendkívül forgalmas isztambuli repülőtér szlotkapacitása a döntőbíró, de a társaság azon van, hogy minden szempontból a lehető legjobb menetrendet tudják ajánlani.

A napi három járat közül az új, amely 12:15-kor száll fel Isztambulból és 13:15-re érkezik Budapestre. Előnye, hogy az indiai szubkontinensre kínál átszállási lehetőséget, de több közel-keleti, valamint Öböl-menti célpont csatlakozása is elérhető vele.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Turkish Airlines Boeing 737-800(WL) a budapesti Liszt Ferenc repülőtéren, érkezőben Isztambulból.
(Fotó: Csemniczky Kristóf – AIRportal.hu)


A géptípusokat illető kérdésünkre azt a választ kaptuk, hogy a járatokat a flotta legnagyobb keskenytörzsűi teljesítik: a reggelin Boeing 737-900ER, a délin Boeing 737-800, míg az estin Airbus A321-200-as van tervezve, de mivel az új engedély már nem tartalmaz kapacitás megkötéseket nem kizárt, hogy forgalmilag indokolt esetben szélestörzsű Airbus A330-as is gyakrabban előfordul majd a Liszt Ferenc repülőtér betonján a Turkish részéről.

Budapest és Isztambul között a Turkish Airlines-on kívül egyetlen légitársaság, a low-cost modellben működő Wizz Air közlekedik még rendszeresen. A Wizz Air a Malév csődje útján jutott a menetrendszerű isztambuli üzemhez, és tavaly augusztusban indította hetente négyszeri járatát. A Wizz Airbus A320-asai azonban nem az Atatürkre, hanem a második legnagyobb, Sabiha Gökçen repülőtérre viszik az utasokat.

A Turkish bővítése sokkal inkább lehet érdekes a magyar piac szemszögéből ugyancsak a keleti átszállásokra fókuszáló Qatar Airways tekintetében. A két légitársaság hasonlóan magas színvonalat képvisel, mindkét cég több nemzetközi díj nyertese. A dohai vetélytárs viszont csak naponta egyetlen járattal van jelen Budapesten.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!