A 2014-es Farnborough Airshown az Airbus 75,3 milliárd dollár értékben kötött üzletet 496 repülőgépre, ezzel az idei Farnborough show lett a legsikeresebb az Airbus történetében – mind a dollárérték, mind a repülőgépek számának tekintetében.

A megállapodások 36,9 milliárd dollár értékben 138 repülőgépre szóló szándéknyilatkozatot, valamint 358 gépre szóló, 38,4 milliárd dollár értékű fix megrendelést tartalmaznak.

A show az A330neo programjának meghirdetésével vette kezdetét, majd fontos vásárlók bejelentéseivel folytatódott: összesen 121 darab A330neo megvásárlásáról írtak alá megrendeléseket 33,2 milliárd dollár értékben. A fő vásárló az Air Asia X volt, amely 50 darab A330neo megvásárlására kötött megállapodást 13,8 milliárd dollár értékben.

A mérföldkőnek számító üzlet Ázsia egyik leggyorsabban fejlődő légitársaságával, továbbá vezető lízingcégek – az ALC, az Avolon és a CIT – szerződései, ismét bizonyították, hogy az Airbus és a Rolls-Royce jó döntést hozott, amikor a középhatótávolságú A330 kiemelkedő sikerére és a Trent hajtómű legújabb technológiájára alapozta üzleti sikerét. Sőt, a tapasztalatokat felhasználva az Airbus tovább folytathatja a szélestörzsű gépcsalád másik tagja, a még nagyobb hatótávolságú A350 XWB fejlesztését.

A keskenytörzsű kategóriában az Airbus A320-as gépcsaládja jelentős, 363 gépre szóló megrendeléseket kapott összesen 39 milliárd dollár értékben. Ezen belül a 317 A320neo és A321neo repülőgép megrendelése újabb bizonyítéka annak, hogy az A320neo gépcsalád továbbra is piacvezető. Hab a tortán, hogy a show folyamán az Airbus elérte a háromezredik megrendelést az A320neo gépcsaládra. A mérföldkövet az SMBC Aviation Capital 110 darab A320neo típusú gépre szóló szerződése jelentette. Ez volt a gépcsaládra leadott legfontosabb „bizalmi voks” a kiállítás ideje alatt.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A Farnborough Airshow talán legnagyobb szenzációjának az A330neo program elindítása számított. (Grafika: Airbus) | © AIRportal.hu

A Farnborough Airshow talán legnagyobb szenzációjának az A330neo program elindítása számított.
(Grafika: Airbus)


John Leahy, az Airbus vevőkapcsolatokkal megbízott vezetője kijelentette: „A Farnborough Air Shown az A330neo és az A320neo gépcsaládokra elnyert megrendelések és lekötések ezeknek a költséghatékony gépeknek az egyértelmű elismerését jelentik”. Hozzátette: az iparág barométereiként számon tartott lízingcégek nagymértékű üzleti részesedése mind a keskeny- , mind a szélestörzsű kategóriában, annak a jele, hogy ezek a cégek hosszú távon bíznak a légitársaságok, a kapacitási igények növekedésében”.

Az Airbus repülőgépgyártó, a legmodernebb utasszállító gépcsaládokkal, amelyek a 100 személyestől az 500 személyesnél nagyobb befogadóképességű repülőgépekig terjednek tett szert piacvezető szerepre. Az Airbus világszerte több mint 8500 repülőgépet adott át eddig több mint 360 ügyfélnek, és további több mint 5500 gépre van megrendelése. Az Airbus tervező és gyártó részlegeket működtet Franciaországban, Németországban, az Egyesült Királyságban és Spanyolországban, leányvállalatai működnek Egyesült Államokban, Kínában, Indiában és Japánban.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!