Újabb géppel bővült az orosz kormányzati flotta, miután az állami repüléseket végző Rossiya légitársaság átvette legújabb, Aviadvigatel PS-90A hajtóművekkel szerelt Iljusin Il-96-300PU típusát – adta hírül a kibocsátó Rostec tájékoztatására hivatkozva a RussianAviation.com hírportál.

Kapcsolódó cikk, előzmény Új gépeket vásárol az orosz kormány

A vállalat kiemelte, ez már a negyedik különleges kialakítású, kormányzati célokra specializált
Il-96-300PU a flottában, amelyek mindegyikének meghajtásáról orosz fejlesztésű Aviadvigatel PS-90A erőforrások gondoskodnak.

A legelső Il-96-300PU még a korábbi elnök, Borisz Jelcin számára készült, és 1995-ben állították szolgálatba. A második 2003 áprilisában, míg a harmadik 2012 augusztusában emelkedett először magasba és a negyedik most, 2014 februárjában csatlakozik a flottához.

A Rostec (Russian Technologies State Corporation) tájékoztatása szerint a Rossiya speciális divíziója jelenleg 20 darab Aviadvigatel PS-90A hajtóművekkel szerelt repülőgéppel rendelkezik, ezek között nyolc Il-96-300-as, tíz Tu-214-es és két Tu-204-300A van, de a Rossiya kormányzati flottáját üzemeltető részlegének vezetője jelezte, a későbbiek folyamán is fognak vásárolni olyan gépeket, amelyek hajtóművei a permi Aviadvigatel gyárból származnak.

Oroszország Dmitrij Medvegyev miniszterelnöksége idején, 2012 szeptemberében döntött úgy, hogy négy darab vadonatúj, kormányzati célokra alkalmas utasszállító repülőgépet vásárol, mintegy 13 milliárd rubel értékben. Akkori bejelentés szerint ezt az összeget két darab elnöki Il-96-300PU és két darab európai Airbus ACJ319 típusra szánták.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!