Ezentúl katonai és rendészeti feladatokat fognak ellátni a korábban a Polet Flight által használt Iljusin Il-96-400T repülőgépek, miután orosz állami szervezetek tulajdonába kerültek. Az első repülőgép a tesztrepülések befejezése után a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (SzBSz) állományában működik tovább.

Jelentősen átalakult a teherszállító Il-96-os. (Fotó: Oleg Botov - a szerző engedélyével.) | © AIRportal.hu

Jelentősen átalakult a teherszállító Il-96-os.
(Fotó: Oleg Botov – a szerző engedélyével.)

Az általunk közölt képen jól megfigyelhető, hogy a repülőgép komolyabb átalakításokon esett át, többek között ablaksorral látták el, valamint a függőleges vezérsík közelében látható kitüremkedő burok minden bizonnyal valamilyen kommunikációs/felderítő eszközt rejt.

A jövőben a megmaradt Polet Il-96-osok is szolgálatba állnak. Azt azonban, hogy milyen feladatkörben egyelőre nem tudni pontosan. Felvetődött a szintén polgári gépekből átalakított Il-86-osok (melyek átjátszó-állomásként üzemelnek) feladatainak átvétele és leváltása, de a típust légi-utántöltőként is tervezik alkalmazni, amihez nem lenne elég ilyen csekély példányszám, így jó esély van a típus újbóli gyártásának beindulására.

Érdekesség, hogy nemcsak katonai szempontból ez az első hosszú törzsű Il-96-os, hanem utasszállítóként is, ugyanis eddig csak teherszállító változatban került gyártásra az Iljusin gyár ezen típusa.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!