A brit fapados Flybe a Ryanairrel közösen létrehozza az új, Flybe Ireland légitársaságot. Ezzel a lépéssel kívánja a Ryanair elhárítani azokat a versenyjogi akadályokat, melyek az Aer Lingus felvásárlására tett harmadik ajánlatával kapcsolatosan megfogalmazódtak – írja cikkében az ATWOnline.

A londoni tőzsdén tett bejelentés további részleteket is közöl az üzletről, bár az új cég alapítása függ attól is, hogy a Ryanair meg tudja-e kaparintani az Aer Lingus részvényeit.

A Flybe közleménye szerint a Ryanair összesen 43 darab útvonalat adna át az új légitársaságnak, melyhez biztosítaná a szükséges engedélyeket, valamint résidőket. Továbbá legalább 9 darab Airbus A320-as típusú repülőgép érkezne a Flybe Ireland-hez a hozzá tartozó személyzettel, valamint szerelőkkel. A cég bázisain pedig új létesítményeket kapna, ahonnan az új légitársaságot irányítani lehetne, a szintén a ír fapados által delegált menedzsmenttel.

A Ryanair a már említett juttatásokon felül további 100 millió eurót invesztálna az új cégbe, valamint ezen felül 50 millió euró értékben pedig működő tőkét biztosítana az új vállalkozás részére.

A Flybe Ireland dublini, és cork-i bázisokról üzemelne először. Az új leányvállalat a sikeres tranzakciót követően 3 évig lenne jogosult használni az Aer Lingus márkanevet, amíg felépíti a saját márkanevét, valamint megerősíthesse a pozícióját a piacon.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A két légitársaság az új céget megerősítendő, kidolgozott egy 1 éves üzleti tervet, mely egy olyan költség struktúrát tartalmaz amely a korábbi évek bevételei mellett 20 millió eurós adózás előtti profitot biztosít az átvételt követő 12 hónapos időtartamban a Flybe Ireland vállalatnál. Ha ezt valamilyen oknál fogva mégsem sikerülne elérni, akkor a Flybe Ireland-nek jogában állna a 100 millió Eurós készpénz injekció terhére korrigálni az eredményt.

A Flybe elmondása szerint az új légitársaság jó értékeket biztosít a cég részvényeseinek, melynek 64%-a már rábólintott a tranzakcióra. Továbbá a légitársaság ily módon tudná csökkenteni a brit gazdaságtól való függőségét.

A flybe Embraer ERJ-190-200LR 195LR regionális repülőgépe. Fotó: Samu Ádám / AIRportal.hu

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!