Augusztus 3-án vette át Toulouse-ban az első új generációs ATR 72-600 típusú utasszállító repülőgépét a Myanmar National Airlines. A délkelet-ázsiai Mianmar nemzeti légitársasága összesen 6 darabot rendelt a jelenlegi legnagyobb ATR variánsból, de szerződésük további hat gépre szóló opciós lekötést is tartalmaz.

A Myanmar National Airlines első ATR 72-600 típusú gépe.(Fotó: ATR Aircraft) | © AIRportal.hu

A Myanmar National Airlines első ATR 72-600 típusú gépe.
(Fotó: ATR Aircraft)

A listaárakon számítva 296 millió dollár összértékű megrendelést még 2014-ben adta le a légitársaság, amelynek regionális flottájában egyáltalán nem előzmény nélküli az ATR üzemeltetése. A Myanmar National Airlines gépparkja ugyanis három 72-500-ast, két 72-200-ast és egy rövidebb törzsű 42-300-ast számlál.

A legújabb 600-as széria szállításainak kezdetével a légitársaság a flotta modernizálását kezdte meg, amely várhatóan 2017-ig bezárólag fog végbemenni. Az ATR ekkorra vállalta mind a hat 72-600-as átadását. A légitársaság – saját közlése alapján – azért is döntött az ATR mai legnagyobb típusvariánsa mellett, mert Mianmar egyre növekvő turisztikai és üzleti forgalmat élvez, így szükségessé vált a kapacitások fejlesztése.

Akárcsak a megfelelő karbantartói háttér biztosítása, ezért a Myanmar National az ATR-rel együttműködve látott neki Rangunban egy korszerű, minden igényt kielégítő MRO – Maintenance Repair and Overhaul központ létrehozásának, amellyel nemcsak a saját, hanem a térségben működő más légitársaságok ATR-jeit is el tudják látni. Ennek legfőbb igényét az táplálja, hogy napjainkban mintegy 8 légitársaság 30 darab ATR gépe teljesít aktív szolgálatot Mianmarban.

A Myanmar National által választott kabinkonfigurációt az ATR nem közölte, ezért maradnak a katalógusadatok, amelyekből ki lehet indulni. Ezek szerint az ATR 72-600-as egy a székezéstől függően 68-72 utas szállítására alkalmas turbolégcsavaros utasszállító, amelynek meghajtásáról két Pratt&Whitney 127M, egyenként 2750 lóerős hajtómű gondoskodik. A típus maximális hatótávja 1665 kilométer.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!