Négy darab vadonatúj utasszállító repülőgépet vásárol az orosz kormány annak a szeptember 1-jei rendeletnek az értelmében, amelyet Dmitrij Medvegyev miniszterelnök aláírása hitelesít.

Tizenhétmilliárd rubel, azaz mintegy 524 millió dollár értékben vásárol új, kormányzati célokra alkalmas utasszállító repülőgépeket Oroszország. A megrendelés két nagy hatótávú Iljusin Il-96-300PU(M1) szélestörzsű és két keskenytörzsű Airbus A319ACJ típusra szól.

A két négyhajtóműves Il-96-os 10.4 milliárd rubelbe kerül az államnak, ebből 5 milliárd az elmúlt két évben már kifizetésre került a honi gyártónak. 2 milliárdot az idén és a fennmaradó 3 milliárdos összeget 2013-ban utalja a kormány.

A két darab Airbus A319ACJ (Airbus Corporate Jet) 6.8 milliárd rubeles kiadást jelent.4 milliárdot azonban már 2010-11-ben elkülönített az állam, a fennmaradó részt pedig még az idei év folyamán kiegészítik ezeknek a gépeknek a beszerzésére.

A vadonatúj repülőgépek a Rossiya Russian Airlines kormányzati flottájában fognak üzemelni. A műszaki hátteret és a személyzetet is a Rossiya biztosítja.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az Aeroflot után Oroszország második nemzeti légitársaságaként számon tartott Rossiya flottájában nem ismeretlen az Iljusin Il-96-300-as, mivel ebből a típusból már 4 darab teljesít szolgálatot, azonban az Airbus A319(ACJ) újként érkezik. Eddig ugyanis egyetlen Airbus sem szolgált az orosz kormányzati flottában.

Részleteket nem tudni, de vélhetőleg mindkét gépet exkluzív fedélzeti és biztonsági berendezéssel rendelte az orosz kormány, különösen, ami a két Iljusint illeti, mivel az elnök leginkább ezen gépek szolgáltatásait veszi igénybe.

Orosz elnöki Il-96-300 különgép Ferihegyen – 2006. március 1. (Fotó: Mihalik András – Airliners.net)

Forrás: Russian Aviation / Indexkép: (Wikipedia)

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!