Az EX-YU Aviation hírportál információi szerint jövő évben indíthatja el első járatait Dubrovnikból Horvátország új magán légitársasága, a Libertas Air. Zoran Prpić, volt közforgalmi pilóta reményei szerint 2014 áprilisában már használatba is veheti két, lízingelt Airbus A320 repülőgépét a légitársaság.

A cég alapítójának nyilatkozata szerint a vállalkozás három millió eurós beruházást igényel és ötven helyi alkalmazott bevonásával indulhat meg. A flotta egyosztályos elrendezésű, 180 fős repülőgépekből áll majd össze.

Ezzel a légitársasággal a Croatia Airlines versenytársává válhatnak a belföldi piacon. A téli menetrend során számos Dubrovnikból üzemelő járatát felfüggesztette a nemzeti légitársaság, ez alól azonban kivételt képez a Dubrovnik – Zágráb és Róma útvonal. A légifuvarozó ezen döntését számos szakmabeli kritizálta, legfőképpen a dubrovniki repülőtér vezetősége.


„Az idei téli szezon kezdetével, több évi, a forgalmat növelő kemény munka után Dubrovnik egyre elzártabbá válik. Nagy kihívás áll előttünk úgy, hogy partnerünkre már nem támaszkodhatunk. Megértjük, hogy a Croatia Airlines számára kötelező az átstrukturálás, azonban mi nem ülhetünk ölbe tett kézzel. Más partnerek után kell néznünk.” – nyilatkozta Roko Tolić, a repülőtér vezérigazgatója.

A múlt hét folyamán már elkezdődtek a tárgyalások a légitársaság vezetősége és Dubrovnik polgármestere között. A városvezetés elmondásuk szerint támogatja ezt a kezdeményezést, hiszen egy ilyen vállalkozás elősegítheti a Dubrovnik és Zágráb közötti járatok erősödését.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A horvát nemzeti légitársaságnak jelenleg nincsen belföldi versenytársa. A Trade Air ugyan nemrég nyitott menetrendszerinti járatot Eszék és Zágráb között, azonban ezt a Croatia Airlines számára üzemeltetik.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!