Új naperőművet épít és mintegy 2500 napelemet telepít a bécsi repülőtér, a kivitelezés 2020 végén fejeződik be – írta az International Airport Review. Európában eközben sikerült elérni a korábbi vállalások felét, így már 50 karbonsemleges minősítésű repülőtér üzemel a kontinensen.

Az osztrák főváros repülőterének üzemeltetője közölte, hogy három újabb, napenergiát termelő egységet állítanak üzembe, 2500 napelemet telepítenek, amelyek összesen 2700 kWh energiát termelnek. A repülőtér termináljával szemben lévő garázs tetejére helyezik el őket, a beruházás 2020 végén valósul meg.

A napelemekkel fedett terület mértéke 16 ezer négyzetméter, amely nagyjából három focipálya területének felel meg. Ezekkel a repülőtér éves szinten 1800 tonnával tudja csökkenteni szén-dioxid-kibocsátását.

Forrás: Vienna Airport

A schwechati repülőtéren jelenleg négy ugyanilyen erőmű van, amelyek 2 millió kilowattóra energiát termelnek.

Günther Ofner, a repülőteret irányító társaság menedzsmentjének tagja azt mondta, 2011-hez képest 70 százalékkal csökkentették a légikikötő szén-dioxid-kibocsátását és 40 százalékkal az energiafelhasználást.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A cél az, hogy Schwechat a világ első olyan nagy repülőtere legyen, amely 2030 előtt szén-dioxid-semleges lesz, vagyis működése során nem bocsát ki szén-dioxidot.

A bécsi légikikötőben a napelemek telepítésén kívül több, környezetvédelemmel és fenntarthatósággal kapcsolatos lépést is tettek: beszereztek 380 darab elektromos járművet és hamarosan üzembe állhat 40, szintén elektromos busz is. Nagy figyelmet fordítanak az épületek energetikai rendszereinek felújítására, a repülőtér dolgozóinak üzleti útja során keletkezett szén-dioxidot pedig plusz pénz megfizetésével semlegesítik.

Fotó: AIRportal.hu

A Repülőterek Nemzetközi Tanácsa (ACI) európai divíziója a közelmúltban hozta nyilvánosságra, hogy hat, a Finavia által üzemeltetett lappföldi repülőtérrel ötvenre emelkedett a karbonsemleges légikikötők száma. A programot, amelyhez a Budapest Airport is csatlakozott és aztán karbonsemleges minősítést kapott, három évvel ezelőtt indították, a céljuk az, hogy 100 repülőtér csatlakozzon hozzá.