A Macedón Légügyi Hivatal bejelentette, hogy magán befektetők segítségével jöhet létre egy új nemzeti légitársaság a közeljövőben. Elmondásuk szerint két külföldi befektető szándéka egy új légifuvarozó alapítása, a helyi légiközlekedési szektor szakmai tapasztalatának felhasználásával, melyet mélyen érintett a MAT Macedonian Airlines csődje.

Az EX-YU Aviation hírportál szerint a Légügyi Hivatal vezetője, Dejan Mojsoski titoktartási kötelezettségre való tekintettel nem hozhatott nyilvánosságra bővebb információkat a szereplőkkel kapcsolatosan, de elmondása alapján az ország légügyi piacán növekvő érdeklődés van.

“Nem csupán külföldi légitársaságok jelenléte erősödött meg Macedóniában, hanem egy belföldön bejegyzett, külföldi tőkével rendelkező légitársaság iránt is hatalmas az érdeklődés, csak úgy, mint az Etihad Airways megjelenése Szerbiában.” – tette hozzá Mojsoski.


A macedón nemzeti légitársaság, a MAT Macedonian Airlines 2009-ben szüntette be működését, hatalmas veszteségeiknek és adósságának köszönhetően. Mindazonáltal a Légügyi Hatóságnak kulcsfontosságú szerepe volt a légitársaság megszűnésében, miután nem ítélték biztonságosnak flottájuk egyetlen repülőgépét sem. A csőd után Mat Airways néven próbálkoztak az újrakezdéssel, azonban 2011-ben ez a projekt is csődött mondott. Nemrég a szerb kormányzat és a Jat Airways korábbi vezérigazgatója, Velibor Vukašinović felvetette, hogy a szerb légitársaság kivonásra ítélt Boeing repülőgépét egy Aeromak néven létrehozandó, macedón leányvállalat üzemeltethetné flottájában.

A MAT Macedonian Airlines megszűnéséig egy Boeing 737-500 repülőgépet üzemeltetett, mely az engedélye elvesztése után a belgrádi Nikola Tesla repülőtéren állt tárolás alatt. Ez a repülőgép 2010-ben az új Mat Airways-hez került.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Nem ez az első kezdeményezés a macedón kormányzat részéről, melynek célja a légiközlekedési szektor fejlesztése az országban. Ezt előzte meg Skopje és Ohrid repülőterének privatizájálsa, valamint egy új repülőtéri infrastruktúra kiépítése is, mely sikeresen befejeződött. Jelen pillanatban a Wizz Air az ország legnagyobb forgalmat generáló légivállalata, mely a kormányzat részéről támogatást is élvez.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!