Átvette első Embraer ERJ-190 típusú utasszállító repülőgépét az Ukrainian Aviation Group Alliance (UAG). Az átadási ceremóniát a gyártó központjában, a brazíliai São José dos Camposban tartották.

Az Ukrainian Aviation Group Alliance (UAG) három ukrán légitársaságot, a Dniproaviát, az AeroSvitet és a Donbassaerot összefogó vállalat, amely 2007 óta működik. Tulajdonosa Igor Kolomoisky, ukrán üzletember, akinek az idén tavasszal csődbe ment Cimber-Sterling légitársaságban is volt érdekeltsége.

A vadonatúj ERJ-190-est a UAG csoporthoz tartozó Dniproavia fogja üzemeltetni az AeroSvit megbízásából. Nem kizárt, hogy a jellegzetes ukrán színeket viselő repülőgép a budapesti Liszt Ferenc repülőtéren is meg fog fordulni, hiszen a légitársaság a magyar főváros légikikötőjébe is közlekedtet járatokat. Az első ukrán ERJ-190-es lajstroma: UR-DSA.

A vállalat 2011 januárjában írt alá megrendelési szerződést 10 darab Embraer ERJ-190 típusú sugárhajtású utasszállítóra. Az ütemterv szerint az idei évben a most átadott első gépet követően még további három ERJ-190-es fog csatlakozni a flottához.

A Dniproavia számára nem ismeretlen az Embraer hiszen jelenlegi flottájukban 20 darab, Budapesten is gyakorta megforduló, 49 üléses ERJ-145-ös teljesít szolgálatot. Az ERJ-190-eseket a vállalat kétosztályos, 104 üléses fedélzettel rendelte.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Gregory Gurtovoy, az AeroSvit elnöke a gépátvétel kapcsán kiemelte, hogy a Wind Rose Aviation-től wet-lease formájában bérelt ERJ-195-ös típussal kapcsolatban nagyon pozitív tapasztalatokat szereztek és bíznak az ERJ-190-esek sikerében. Az elnök azt is hozzátette, hogy a rövidesen létrejövő Ukrajna és Európai Unió közötti Open Sky egyezmény új utakat nyit a vállalat számára, amelyben fontos szerepet szánnak új repülőgéptípusuknak.

Az Embraer E-Jet típuscsaládjába tartozó ERJ-190-es 2004. március 12-én teljesítette első felszállását. A brazil repülőgépgyár a teljes E-Jet családból már mintegy 850 darabot értékesített. A világ 42 országából több, mint 60 légitársaság üzemelteti a különböző típusváltozatokat. Az Embraernek 2012. március 31-i adat szerint 1063 darab E-Jet megrendelése van.

AeroSvit Embraer ERJ-190 rendering (Forrás: Embraer)

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!