Megkapta első Boeing 777-300ER típusú utasszállító gépét az Ethiopian Airlines. A kelet-afrikai ország nemzeti légitársasága a finanszírozó, GE Capital Aviation Services-szel (GECAS) és az amerikai repülőgépgyárral közösen november 7-én ünnepelték a két-hajtóműves óriásgép átadás-átvételét.

Hamarosan szolgálatba áll az Ethiopian Airlines első Boeing 777-300ER típusa (ET-APX), amely csaknem 400 utas befogadására alkalmas fedélzetével a légitársaság legújabb zászlóshajója.

A hosszú törzsű triplahetes jól illeszkedik az Ethiopian Airlines gépparkjába. A népszerű típuscsalád két változata, a teherszállító B-777F két, míg az extra nagy hatótávú B-777-200LR hat géppel van jelen.

Ami a legújabb 777-es kabinkonfigurációját illeti a légitársaság kétosztályos elrendezésben összesen 399 utas szállítására alkalmasan rendezteti be a fedélzetet, 34 üzleti és 365 turista üléssel.

Mindez azt jelenti, hogy a típus összességében 78 utassal szállíthat többet, mint a rövidebb törzsű változat, az üzleti osztály azonban mindkét gépen ugyanúgy 34 főnek biztosít helyet. Mesif Tassew, az Ethiopian Airlines üzemeltetési igazgatója ünnepi beszédében elmondta, hogy a 14 490 km hatótáv teljesítményre képes Boeing 777-300ER elsősorban az Amerikai Egyesült Államokba és Kínába irányuló hosszú távú járataikon fog üzemelni, amelyeken reményeik szerint kitűnően kamatoztathatják a típus kivételes képességeit.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A vezető konkrét városokat is említett, amelyek között viszont két másik ország települése is szerepel, így az amerikai főváros Washington D.C. és a kínai Kanton mellett az angolai Luanda, valamint az Emírségekben található Dubai is megtalálható a kezdeti célállomás-tervek között.

A típus nem lesz egyedül a flottában, az elkövetkező hónapokban további három B-777-300ER érkezik még Addisz-Abebába. Az első menetrendszerű járat a légitársaság korábbi tájékoztatása szerint november 10-én Luandába fog felszállni, ahová aztán hetente háromszor repül a két-hajtóműves nagygép, akárcsak Kantonba, ahová november 15-én indul az első járat ezzel a 777-es variánssal.

Az Ethiopian Airlines az afrikai kontinens légitársaságai közül elsőként rendelkezik a Boeing repülőgépgyár legújabb, kompozit generációt képviselő szélestörzsű utasszállítójával, a 787-essel. A etiópok tavaly augusztusban vették át az első, 8-as szériájú Dreamlinerüket.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!