Lassú, több hónapon át húzódó határnyitást jelentett be Új-Zéland, de ennek végén is még nagyon nehézkes lesz a turistáknak bejutniuk a szigetországba.

A BBC jelentése szerint minden esetben előírják a teljes oltottságot, és koronavírus-tesztet is csinálnak majd a belépés után, a visszatérőknek és más utazóknak is hét napot karanténban kell tölteniük.

Az első fázisban, január 16-tól az Ausztráliában lévő új-zélandi állampolgárok térhetnek vissza. A brit közszolgálati média megjegyezte, ugyan a helyiek bármikor hazatérhetnek, mégis sokan nem élnek ezzel a lehetőséggel, mert egy hétig egy állam által kijelölt karanténhotelben kell lenniük, amelyek folyamatosan tele vannak, ez pedig sokakat elriaszt.

Minden más országban lévő, oltott új-zélandi február 13-ától térhet haza, a turistáknak április 30-tól engedélyezik a belépést, de az oltás megléte és a hét napos karanténkötelezettség rájuk is vonatkozik.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Új-Zéland egyike volt az első országoknak, amelyek lezárták határaikat tavaly márciusban, és a járvány több hullámában is szigorú kijárási korlátozásokat vezetett be a kormányzat.

Az első enyhítő lépések egyike volt, amikor Ausztráliával úgynevezett utazási buborékot hoztak létre, ezt azonban a fertőződések emelkedésekor felfüggesztették. A napokban is több mint ezer járatot töröltek, és a határnyitási tervek után az Air New Zealand újabb két hétre állította le a két ország közti üzemelését.

A légitársaság a jövő április utáni menetrendjéről még nem adott tájékoztatást, a Stuff hírportál helyi kiadásával a légicég azt közölte, örülnek a kormány lazító politikájának, és egyelőre dolgoznak az újrainduláson.