Újabb adag bioüzemanyagot vásárol a KLM, amelyet a hagyományos kerozinnal vegyítve Amszterdamban töltenek majd a repülőgépekbe.

A légitársaság lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint a KLM a finn Neste olajipari céggel együttműködve szerzett be fenntartható forrásból származó bioüzemanyagot, amelyet használt olajból állítanak elő.

Ez az első eset, hogy az üzemanyagot a már meglévő infrastruktúrán keresztül juttatják el az amszterdami repülőtérre, ahol vegyíteni fogják a hagyományos kerozinnal, így az összes KLM-járat használni tudja majd.

A légitársaság bevizsgáltatta az így létrejövő keveréket, amely mindenben megfelel a biztonsági és minőségi elvárásoknak.

Közleményében a KLM kitért arra is, hogy csak fenntartható forrásból vásárol bioüzemanyagot, így az előállításnak nincs negatív hatása sem az élelmiszer-ellátásra, sem a környezetre. Egyébként a légitársaság Los Angelesben is hozzájut alternatív üzemanyaghoz 2022-ig, amíg el nem készül a saját üzeme a hollandiai Delfzijlben, ahol évente 75 ezer tonna alternatív kerozint állítanak majd elő.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A fenntartható üzemanyag a teljes életciklusra és logisztikára vetítve a hagyományos kerozinhoz képest 80 százalékkal képes csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást. A Neste jelenleg évente 100 ezer tonnát tud előállítani, kapacitását különféle beruházásokkal 2022-ig évi 1 millió tonnára emeli.

A finn gyártó emellett csatlakozott a KLM Corporate BioFuel elnevezésű programjához, amelynek lényege, hogy a cég üzleti útjain részben vagy egészében bioüzemanyaggal töltik meg a gépeket, a két tüzelőanyag árának különbözetét pedig a Neste fizeti.