A november 8-i határnyitás előtt további részletek derültek ki az Egyesült Államok beutazási szabályaiból. Később kiderült, hogy az uniós Covid-igazolványt is elfogadják igazolásként.

A kormányzat helyi idő szerint hétfő délután tette közzé az újabb információkat, ezek többnyire azokkal foglalkoznak, akik felmentést kaphatnak a korlátozások alól – írja a Reuters.

E szerint a 18 év alattiak és az egészségügyi okból nem olthatók is beléphetnek az országba immunizálás nélkül.

Továbbá nem turizmus céljából 50 olyan országból érkezők, ahol kevesebb mint 10 százalékos az átlagos átoltottsági szint.

Fotó: Customs and Border Protection

A mostani részletek szerint a 18 év alattiaknak és a nem turizmus céljából beutazóknak azonban 60 napnál hosszabb tartózkodás esetén be kell oltatniuk magukat.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Mint ismert, az Egyesült Államok október elején jelentette be, hogy november 8-tól az unió schengeni övezetéből, valamint Brazíliából, Kínából és Indiából is újra engedélyezi a beoltott turisták beutazását.

Korábbi közlés szerint az amerikai járványügy minden vakcinát elfogad, amelyet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jóváhagyott, és a heterológ oltási sor, vagyis eltérő vakcinák beadása is elfogadott.

A hatóságok a légicégekre bízták annak ellenőrzését, hogy az utasok rendelkeznek-e legfeljebb 72 órás negatív teszteredménnyel, és megkapták-e az oltást, szabály szerint “hivatalos forrásból származó igazolást” kell felmutatni erről.

Ebbe az uniós Covid-igazolvány is beletartozik, később a járványügy honlapjára felkerült tájékoztatóban az elfogadott igazolások között található.

A járványügy emellett az utasok nyomon követésével kapcsolatban is új szabályokat dolgoz ki a légicégeknek, ez az utasok felé a gyakorlatban részletesebb Passenger Locator Form (PLF) kitöltését jelentheti.

Az amerikai beutazással kapcsolatos friss élményeinkről október elején külön cikkben számoltunk be.