Egyes brit országgyűlési képviselők szerint újabb brit légitársaságok mehetnek csődbe, ha nem oldják fel az egyes egyiptomi célállomásokra vonatkozó utazási tilalmat.

A Telegraph szerint parlamenti munkacsoport is alakult már az ügyben, a képviselők szerint különösen Sharm-el-Sejk repülési tilalmát kellene feloldani, mivel a Sínai-félsziget déli csücskében található üdülőváros rendkívül kedvelt az angol turisták körében.

Andrew Swaffield, a hétfőn csődbe ment Monarch Airlines vezérigazgatója a BBC-nek azt mondta, a repülési tilalom miatt át kellett alakítaniuk az európai hálózatot és mintegy 25 százalékkal csökkenteni kellett a jegyárakat. Ezek együttesen a terrortámadások miatti török célállomások kiesésével jelentősen hozzájárultak a cég csődjéhez.

A Monarch tulajdonosa, a Greybull Capital szerint a terrorizmus miatt az egyiptomi és török utak lemondása 150 millió fontos kárt okozott a légitársaságnak, ez nagyjából a 2016-os adózás előtti eredmény fele.

Forrás: Monarch Airlines Facebook

Emiatt egyes képviselők azt mondják, ha nem szeretnék, hogy újabb brit légitársaságok menjenek csődbe ezen korlátozások miatt, akkor azonnal fel kell oldani azokat. Az ezzel foglalkozó bizottság tájékoztatása szerint egyelőre nem kaptak választ arra a megkeresésére, hogy miért nem oldották még fel a Sharm-el-Sejk-i tilalmat.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Ezt a korlátozást még 2015 októberében vezették be, a metrojet Airbus A321-esének tragédiája után. A járat Sharmból Szentpétervárra közlekedett, de a fedélzetére bombát csempésztek, amely még egyiptomi terület felett felrobbant. Senki nem élte túl a katasztrófát.

Ezt követően az illetékes hatóságok nem ajánlották, hogy bárki Sharm-el-Sejkbe utazzon, és Tunézia is felkerült a nem ajánlott úticélok közé, a Monarch mindkét célállomásra közlekedett. Bár az egyiptomi hatóságok jelentős erőfeszítéseket tettek a Sínai-félsziget legforgalmasabb repülőterének biztosítása érdekében, a brit hatóságok egyelőre ez nem hatotta meg.