Előre haladott tárgyalásokat folytat a Qatar Airways az olasz Meridiana légitársaság 49%-os tulajdonrészének felvásárlásáról, de az üzlet csak akkor jön létre, ha a légifuvarozónál lezajlik a tervezett létszámleépítés és a cég átstrukturálása. A dohai bázisú ötcsillagos légitársaság szintén tárgyal a marokkói Royal Air Maroc 25-49%-ának felvásárlásáról. Erről a Qatar Airways csoport vezérigazgatója, Akbar al-Baker beszélt a Reutersnek.

A Qatar Airways egyik Boeing 787 Dreamliner repülőgépe. (Fotó: AIRportal.hu) | © AIRportal.hu

A Qatar Airways egyik Boeing 787 Dreamliner repülőgépe. (Fotó: AIRportal.hu)

A Qatar Airways jelenleg 10%-os részesedéssel rendelkezik a British Airwayst és az Iberiát is irányító IAG-ben és további felvásárlásokat is tervez globális terjeszkedésének érdekében.

A Meridiana jelenleg állami pénzügyi mentőöv segítségével próbálja végrehajtani a cég működésének átstrukturálását, amelyhez majdnem a cég felének, mintegy 900 dolgozó leépítése szükséges.

A légitársaság Szardíniáról üzemeltet járatokat, valamint számos olaszországi repülőtérről repülnek európai célpontokra.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A vezérigazgató elmondása szerint ha a Qatar Airways beszáll a cégbe, az hosszabb távon növekedéssel és új munkahelyek létrehozásával fog járni, azonban rövid távon ehhez áldozatokat kell hoznia a munkavállalóknak és az őket képviselő szakszervezeteknek.

Akbar al-Baker (középen) a légitársaság első A350 XWB repülőgépének átadási ünnepségén 2014. decemberében Toulouseban. (Fotó: AIRportal.hu) | © AIRportal.hu

Akbar al-Baker (középen) a légitársaság első A350 XWB repülőgépének átadási ünnepségén 2014. decemberében Toulouseban. (Fotó: AIRportal.hu)


A Qatar Airways június végéig adott határidőt a megállapodásra, akkor el kell dönteniük, hogy beszállnak-e a légitársaságba, vagy sem.

A Meridiana felvásárlásának kimenetelétől függ a Qatar Airways és a Royal Air Maroc között folyó tárgyalások további iránya is. A két ország kormánya egyetértett abban, hogy a marokkói légitársaságnak szüksége lenne a Qatar Airways partnerségre, a dohai légifuvarozó a Meridiana-üzlet függvényében dönt a továbblépésről.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!