Az utazási korlátozások bevezetése és a kereslet csökkenése miatt a Ryanair októberben újabb 20 százalékkal csökkenti felkínált kapacitásait. Eközben a cég vezetése több százezer eurós prémiumot szavazott meg Michael O’Leary vezérigazgatónak.

A ír fapados légitársaság lapunkhoz eljuttatott közleménye szerint a szeptemberi 20 százalékos visszavágás után októberre újabb 20 százalékkal csökkenti a felkínált kapacitást, így az év tizedik hónapjában a tavalyi teljesítményének előzetesen várt 50 százaléka helyett csak 40 százalékát biztosítja a cég.

Fotó: Ryanair

Ezzel együtt a légitársaság azzal számol, hogy 70 százalék felett tudja tartani a járatok átlagos kihasználtságát.

A Ryanair közlése szerint még korai a téli menetrendi időszakról beszélni, de ha tovább szigorodnak az utazási korlátozások, akkor újabb és újabb kapacitás-csökkentéseket kell majd bevezetnie.

A döntést elsősorban a többnyire rövid határidővel meghozott utazási korlátozások okán csökkenő keresletre válaszul hozta a légitársaság, az előzetes foglalások ugyanis nem mutatnak túl jól.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Kiemelték Írországot, ahol a kormány július 1-je óta korlátozza az utazást, ám arányaiban kétszer annyi fertőzöttet regisztráltak, mint Németországban vagy Olaszországban, ahol nem volt érvényben korlátozás.

A Ryanair üdvözölte az Európai Bizottság egységes tesztelésre vonatkozó javaslatát, és a szabályok azonnali jogrendbe iktatását sürgette.

Eközben a légitársaság részvényeseinek egy része felháborodott azon, hogy a cég 458 ezer eurós, mai árfolyamon 162 millió forintos bónuszt akar kifizetni Michael O’Leary-nek, noha a vezetőség leépítést hajt végre, és az államtól bértámogatásra is vett fel pénzt.

A javadalmazást a részvényesek harmada nem támogatta. A vezérigazgató 2021 végéig 250 ezer eurós alapfizetést is kap, ez egyébként fele annyi, mint tavaly.