Tíz darab Szuhoj Superjet 100-as szállítására írt alá finanszírozási megállapodást az Aeroflot Russian Airlines az orosz Sberbank Leasing vállalattal a RussianAviation.com híradása szerint. Az új repülőgépek szállításai 2015 áprilisára érnek véget.

Aeroflot Superjet 100-as. Az orosz légitársaság két-osztályos fedélzettel, 12 business és 75 economy üléssel üzemelteti a típust. (Fotó: SuperJet Inernational) | © AIRportal.hu

Aeroflot Superjet 100-as. Az orosz légitársaság két-osztályos fedélzettel, 12 business és 75 economy üléssel üzemelteti a típust. (Fotó: SuperJet Inernational)

Az ülések kiosztása 2-3-as elrendezés szerinti. (Fotó: SuperJet Inernational) | © AIRportal.hu

Az ülések kiosztása 2-3-as elrendezés szerinti.
(Fotó: SuperJet Inernational)

Tovább bővíti Superjet 100-as flottáját az orosz nemzeti légitársaság, amelynek jelenleg tíz darab ilyen típusa van. A most megkötött, a listaárakon számítva mintegy 354 millió dolláros szerződéssel pedig újabb tíz darab SSJ-100-as érkezik az Aeroflothoz.

A Sberbank lízingcége által finanszírozott ügylet nemcsak az Aeroflot flottájának bővítését, illetőleg a regionális útvonalhálózat fejlesztését, hanem hangsúlyozottan a honi repülőgépipar támogatását is célozza – közölték a felek.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az Aeroflot 2011 júniusában vette át az első Superjet repülőgépét. Az első tíz, korai gyártású Superjetet azonban a légitársaság visszaadta a gyártónak és teljes flottacserét hajtott végre, amely idén július elejére ment végbe. A flottacsere programot 2013 júniusában indították, ekkor landolt Moszkvában az első teljes specifikációjú gép.

A Superjet-program egyik legfontosabb ügyfele az Aeroflot, rajta kívül egyelőre csak a mexikói Interjet légitársaságnak van hasonló státusza a megrendelt, illetőleg forgalomba állított gépek számából következően. Jelen állás szerint az Aeroflotnak várhatóan összesen 30 darab Superjet 100-asa lesz, de ez a szám még változhat.

Kedvező hír a program számára, hogy a kínai légügyi hatóság jelezte, készen áll a típus tanúsító eljárásnak lefolytatására, amelynek sikeres zárásával egy újabb, ráadásul igen jelentőségteljes piac nyílhat meg a Superjet 100-as előtt. Az eljárás lefolytatása hozzávetőleg egy évet vesz majd igénybe.

A Szuhoj Superjet 100 prototípusa 2008. május 19-én teljesítette első felszállását. Az Armavia volt az első légitársaság, amely 2011. április 19-én átvette és forgalomba állította. 2011 januárjában az orosz, míg 2012 februárjában az európai légügyi hatóságok típusengedélyét szerezte meg az SSJ-100-as, az orosz repülőgépipar nagy reménysége.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!