Újabb tíz darab Boeing 737-800-as repülőgéppel bővíti flottáját a Xiamen Airlines, erről írt alá a feltörekvő kínai légitársaság megállapodást az amerikai repülőgépgyártóval. Listaárakon számolva – a Boeing közlése szerint – az üzlet értéke 960 millió amerikai dollár.

Az 1984-ben alapított, kizárólag Boeing repülőgépekből álló flottát üzemeltető légitársaság immár 135 repülőgéppel rendelkezik.

Grafika: Boeing Company | © AIRportal.hu

Grafika: Boeing Company


A légitársaság 1985-ben kezdte meg menetrend szerinti járatainak üzemeltetését, akkor két darab 737-200-assal három városba repültek.

A Xiamen Airlines flottájában jelenleg 17 darab Boeing 737-700-as, 108 darab 737-800-as, négy darab 757-200-as és hat 787-8 Dreamliner üzemel.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
A Xiamen Air első Boeing 787-8 Dreamlinere az átvételekor 2014 szeptemberében. (Fotó: Boeing Company) | © AIRportal.hu

A Xiamen Air első Boeing 787-8 Dreamlinere az átvételekor 2014 szeptemberében. (Fotó: Boeing Company)

Amint arról korábban beszámoltunk, feltörekvő, régiós szerepéből kilépő Xiamen Air idén július 26-án nyitotta meg az első közvetlen járatát Európába, bázisa Hsziamen és Amszterdam között. A KLM-mel kódmegosztó egyezményt élvező útvonalon a flotta vadonatúj Boeing 787-8 Dreamliner típusai közlekednek, hetente háromszor.

A Xiamen Air az első magántulajdonban lévő kínai légitársaság, amelynek tulajdonosai a China Southern Airlines (51%), a Xiamen C&D Group (34%) és egyéb befektetők (15%). A légitársaság 2012 novembere óta a SkyTeam légiszövetség teljes jogú tagja.

Európában a legszorosabb partnere ebből kifolyólag is a KLM Royal Dutch Airlines. Elsődlegesen a KLM járataival érhető el a budapesti Liszt Ferenc repülőtérről is a Xiamen Air csatlakozása, noha a holland légitársaság Amszterdam és Budapest közötti járatain egyelőre nincs rajta a Xiamen kódja.

A Xiamen Air a magyarországi GSA – General Sales Agent megbízottja útján jelenleg Amszterdamon keresztül kínál jegyeket Kínába.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!