Hamarosan újabb fejezet kezdődhet a repülés történetének egyik legendás típusának történelmében. Egy amerikai non-profit szervezet ugyanis a fejébe vette, hogy teljesen felújít egy Lockheed L1011-es TriStart.

Ha elkészül, így fog kinézni az N91011-es TriStar. (Fotó: Ralf Manteufel - Wikimedia) | © AIRportal.hu

Ha elkészül, így fog kinézni az N91011-es TriStar.
(Fotó: Ralf Manteufel – Wikimedia)

A jelenleg még a sivatagban parkoló N91011 lajstromú repülőgép a restaurálást végző cég elmondása alapján már teljes mértékben készen áll arra, hogy átrepüljék új otthonába, ami a Kansas City repülőterén lesz.

A repülés végrehajtása előtt viszont le kell tisztázni a gép végleges parkolóhelyét, ahol már majd a szintén nagy múlttal rendelkező Trans World Airlines (TWA) légitársaság színeiben fogják kiállítani.

A gép belsejében az utolsó részletig minden egyezni fog az már nem létező amerikai légitársaság gépeinek arculatával. A szépséghiba csupán annyi, hogy a TWA sosem üzemeltette az L1011-es 500-as alváltozatát, noha 41 darab repült más verziók formájában.

A TriStar History and Preservation cégcsoport teljesen önkéntes alapon újítja fel a repülőgépet, azért hogy a munka elvégeztével gyermekcsoportoknak biztosíthassanak edukációs programokat a fedélzeten.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A vállalat egyébként már régóta dolgozik a szakmában, így az évek során több értékes tárgyat sikerült megszerezniük, mint például a BAC 1-11 teljesen élethű, valamint mozgó szimulátorát.

Emellett egy működőképes példánnyal is rendelkeznek a fent említett típusból. Az N999BW regisztrációt viselő utasszállító pár éve még repült, igaz akkor is repülésrajongókkal a fedélzetén. A repülőgép hajtőműve viszont azóta sajnos elérte szolgálati idejének a végét, így alapos felújításra, vagy az erőforrások teljes cseréjére lenne szükség, ami egyelőre az anyagi források hiánya miatt nem valósulhat meg.

A jelenleg még portugál lajstromban lévő repülőgép hamarosan, valószínűleg utolsó útjára indulhat Kansasbe. (Fotó:  TriStar History and Preservation ) | © AIRportal.hu

A jelenleg még portugál lajstromban lévő repülőgép hamarosan, valószínűleg utolsó útjára indulhat Kansasbe.
(Fotó: TriStar History and Preservation )


Emellett számos olyan egyéb projekten dolgozik a kansasi cég, mely a repülés történelmének ikonikus résztvevőit igyekszik megóvni az utókornak, így hamarosan a levegőbe emelkedhet az N948TW lajstromjelű McDonnell Douglas DC-9-83-as, mely majd a TWA különleges „Wings of Pride” azaz a „büszkeség szárnyai” fantázianevet viselő festését kapja meg.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!