Pár éve még esküdt ellenségek voltak, de most egy megállapodás részeként újra codeshare-megállapodást kötött a Qatar Airways és az American Airlines.

A közlés szerint az egyezménynek köszönhetően a dohai légitársaság kódja ezer olyan belföldi American Airlines-járatra kerül rá, amelyek a Qatar Airways által kiszolgált 10 amerikai város repterére közlekednek.

Az első codeshare-járatok május 17-én indultak el, a katari cég utasai chicagói és dallasi átszállással kétszáz városba, köztük Miamiba, Houstonba, Atlantába, Detroitba, Seattle-be és San Franciscóba juthatnak el.

Simon Talling-Smith, a Qatar kereskedelmi igazgatója és Vasu Raja, az American Airlines hálózatfejlesztési vezetője a bejelentéssel kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy ez csak az első lépés az idén februárban a két cég között köttetett kereskedelmi megállapodásban.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A következő fázisokban, hatósági jóváhagyástól függően az Egyesült Államokon belüli járatok után a Qatar kódja rákerülhet közép-amerikai és karibi célállomások felé tartó járatokra is.

Az American Airlines azonosítója pedig cserébe a katari légitársaság több afrikai, közel-keleti és ázsiai járatára is felkerül, de azt szintén vizsgálják, hogy a cég milyen keretek között közlekedhetne saját jogon Dohába.

A két légitársaság viszonya nem volt mindig ilyen rózsaszín: korábban folyamatosak voltak a vádaskodások, felróva egymásnak, hogy tiltott állami támogatásban részesül a másikuk.

A vita hevében az American Airlines 2017-ben már felmondott egy addig élő codeshare-megállapodást, mondván, hogy kereskedelmileg már nincs értelme az együttműködésnek.