A mexikói hatóságok nyolc éven belül harmadszor is felfüggesztették a Global Air üzemelési engedélyét, ezúttal a havannai légikatasztrófával összefüggésben.

A múlt pénteki légikatasztrófában érintett Boeing 737-200-ast a Global Aerolineas Damojh, kereskedelmi nevén Global Air üzemeltette, a Cubana wet-lease megállapodásban bérelte a gépet a személyzettel együtt. A baleset miatt a mexikói hatóságok vizsgálatot indítottak a társaságnál, ennek időtartamára függesztették fel a cég üzemelését az ATW Online szerint.

Az 1990-ben alakult légitársaságnál legutóbb 2013-ban, előtte pedig 2010-ben végeztek rendkívüli ellenőrzést, előbbi esetben egy pilóta feljelentése, utóbbiban pedig egy orrfutó-meghibásodás vezetett oda, hogy a cégnek átmenetileg felfüggesztették az engedélyeit.

A mexikói hatóságok tájékoztatása szerint a Global Air a 2017 novemberi rutinellenőrzésén mindent rendben találtak.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A CCU972-es, Havanna-Holguín járatot teljesítő XA-UHZ lajstromjelű, Boeing 737-201 Adv. típusú, 1979-ben gyártott, csaknem 39 éves repülőgép nem sokkal felszállás után magasságot vesztett és 20 kilométerre délre a fővárostól lezuhant. A fedélzeten 113 ember tartózkodott, többségük kubai állampolgár.

A kubai hatóságoknak sikerült megtalálniuk a pilótafülke hangrögzítőjét, vizsgálata folyamatban van, de a repülési adatrögzítőt továbbra is keresik.