Az USA Szövetségi Légügyi Hivatala március 20-tól 2021-ig engedélyezte, hogy az amerikai légitársaságok átrepülhessenek Líbia légterén mintegy 9150 méteres magasság felett.

Konfliktuszónák 2015-ben (Forrás: Eurocontrol)

Még 2011 márciusában, líbiai konfliktus kezdetén tiltotta meg az Egyesült Államok Szövetségi Légügyi Hivatala, az FAA az amerikai légitársaságoknak, hogy használják az észak-afrikai ország légterét.

A testület azóta többször is felülvizsgálta ezt a korlátozást, de még a legutóbbi alkalommal, 2017-ben is túl kockázatosnak találta a térség feletti átrepülést, így 2019-ig fenntartotta a teljes tiltást.

Az idén azonban úgy találta az FAA, hogy Líbia légtere FL300 (kb. 9150 méter) felett már elég biztonságos ahhoz, hogy az amerikai légitársaságok újra használhassák.

Mindezt arra alapozzák a szakemberek, hogy az ország területén még mindig harcoló milíciák kezében nincs olyan fegyver, amely képes lenne FL260 (kb. 8000 méter) felett veszélyeztetni a légiközlekedést.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

További változás az elmúlt évekhez képest, hogy a katonai aktivitás is csökkent, illetve a különféle műveletek végrehajtása az alsóbb légterekre szűkült.

A tiltás feloldása lehetővé teszi, hogy az amerikai légitársaságok járatai újra használhassák az Európát Közép-Afrikával, vagy Nyugat-Afrikát a Közel-Kelettel összekötő, a jelenleginél rövidebb útvonalakat.

FL300 alatt azonban az amerikaiak szerint továbbra is kockázatos az üzemelés, amelyet több közelmúltbeli támadás is bizonyít. Tripoli nemzetközi repülőterét az utóbbi években többször is be kellett zárni, akár napokra is, miután harcok dúltak a repülőtér környezetében. Sőt egy, a repülőtérre tartó A330-ast kézifegyverekből származó találatok is értek, csakúgy mint a forgalmi előtéren álló több repülőgépet.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!