Augusztus 25-től ismét levegőbe emelkedhetnek a European Coastal Airlines (ECA) DeHavilland Twin Otter 300-6 típusú hidroplán repülőgépei. A légitársaságra vonatkozó repülési tilalom feloldásáról a cég Facebook oldalán tett közzé egy rövid üzenetet. Az ECA azt követően volt kénytelen leállítani a repülőgépeit, miután a múlt héten a horvát légügyi hatóság felfüggesztette a légitársaság légi üzemeltetői engedélyét.

A légitársaság első DeHavilland Twin Otter 300-6 repülőgépe. (Fotó: AIRportal.hu) | © AIRportal.hu

A légitársaság első DeHavilland Twin Otter 300-6 repülőgépe. (Fotó: AIRportal.hu)

Amint arról korábban hírt adtunk, Horvátország Polgári Légügyi Hatósága augusztus közepén döntött az ECA légi üzemeltetési engedélyének (Air Operator’s Certificate – AOC) felfüggesztése mellett, mert a cégnél tartott vizsgálatuk hiányosságokat tárt fel a repülésbiztonsággal összefüggő folyamatok és a repülőgépek karbantartása terén.

A hatósági vizsgálat azt követően kezdődött, hogy a horvát médiában a légitársaság repülőgépeinek rossz állapotát szemléltető fotók jelentek meg. A cég vezetése akkor csak a korábbi alkalmazottaik által terjesztett, rosszindulatú támadásnak minősítette a médiában közölteket.

A légitársaság engedélyének felfüggesztéséről szóló döntés a légitársaság elindulásának két éves évfordulója előtt néhány nappal született meg.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A légitársaság – saját hatáskörben – már a megelőző hét végén ideiglenesen felfüggesztette a járatainak üzemeltetését és a foglalásokat is, de az akkori közlés szerint csak a hatósági vizsgálatok idejére, amíg minden szükséges papírmunkát elvégeznek.

A horvát hatóságok döntése szintén földre – jobban mondva vízre – kényszerítette dán Nordic Seaplanes légitársaságot, mert ők is a horvát ECA engedélyei alatt üzemeltetik repülőgépeiket és járataikat.

A légitársaság ügyvezetője Klaus Dieter Martin a cég weboldalán közzétett múlt heti közleményében azt írta, hogy együttműködnek a hatóságokkal és minden szükséges erőfeszítést megtesznek annak érdekében, hogy a hatóságok mihamarabb visszaállítsák a cég engedélyét.

A légitársaság a hoppon maradt utasok részére visszatérítette a repülőjegyek árát és szárazföldi vagy vízi úton megszervezte az utazásukat.

A horvát hatóságok mai döntése alapján a légitársaság augusztus 25., csütörtöktől kezdheti újra működését és már mától újra lehet foglalni a cég járataira, a “IMAMODOKUMENT” promóciós kód használatával 30%-os kedvezménnyel.

Friss 2016.08.26.: A légitársaság néhány nappal később újra felfüggesztette a foglalásokat, mert ugyan az AOC engedélyüket a hatóság visszaadta, az ötgépes flottából egyelőre csak egy repülőgép, a 9A-TOE lajstromjelű DeHavilland Twin Otter 300-6 repülhet. A többi repülőgép a vizsgálatok lezárásáig a földön marad.

A European Coastal Airlines első járata hosszú évekig tartó engedélyeztetést követően 2014. augusztus 27-én szállt fel először. A horvát légitársaság elsőként hozta vissza Európába a modern, menetrend szerinti vízi-repülést.

A légitársaság a kezdetekben egyetlen DeHavilland Twin Otter 300-6 repülőgéppel üzemeltette járatait, de 2016. nyarára a cég flottája öt gépesre bővült. A légitársaság központja Splitben volt, de több népszerű adriai üdülőhelyről üzemeltettek járatokat első sorban a közeli szigetekre, de idén elindult első nemzetközi járatuk is Olaszországba.

Forrás: Eddy Meštrović – Edostuff – Youtube Channel