A kitűzött határidőnél három órával korábban, szombat reggel hét órakor újra megnyílt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér – tájékoztatta az MTI-t Hardy Mihály, a repülőteret működtető Budapest Airport szóvivője. Hangsúlyozta: az alapos ellenőrzés után a repülőtéri rendszerek ismét megbízhatóan működnek.

A Budapest Airport arra kéri az utasokat, hogy vegyék fel a kapcsolatot légitársaságukkal, tőlük kérjenek információkat a járatuk indulásáról. A légi forgalom várhatóan fokozatosan tér vissza a normális ütemhez a nap folyamán – közölte Hardy Mihály.

Kezd visszatérni az élet Ferihegyre

10:00: A járatok folyamatosan érkeznek és az első Budapestről induló járatok is felszállnak ezekben a percekben. A Ryanair egyik repülőgépe most érkezik Pozsonyból, feltehetően üresen, RYR01P járatszámmal.

09:10: Elsőként a LOT SP-LLG lajstromjelű Boeing 737-45D érkezett meg Ferihegyre, a 13R futópályára, nem sokkal követte őt a CSA 786-os járata, melyet az OK-MEI lajstromjelű Airbus A320-214 repült. A légitársaságok a mai napon várhatóan sűrítik a járataikat és/vagy nagyobb repülőgépekkel érkeznek Ferihegyre, hogy a külföldi reptereken feltorlódott utasokat el tudják szállítani Budapestre, illetve az itt maradtakat pedig a célállomásukra.

Szélestörzsű, Il-96-os repülőgépeket küld Moszkvából Budapestre az orosz Aeroflot légitársaság is. A Wizz Air reggeli járatai még Pozsonyból indulnak, az utasokat busszal szállítja oda a légitársaság. Az első Ferihegyről induló Wizz Air járat a lutoni lesz, az AIRportal.hu információi szerint.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

07:40: Az AIRportal.hu értesülései szerint a repülőtér bezárását kihirdető technikai üzenetet (NOTAM) már törölte is a repülőtér üzemeltető, ami azt jelenti, hogy a légitársaságok elindíthatják járataikat Budapestre.

A tegnapi napon nem működő METAR és TAF időjárás jelző riportok, és a repülőtér állapotát a rádiófrekvencián közlő automata ATIS adás is helyreállt.

Az AIRportal.hu tudósított elsőként az eseményről

2012. december 7-én, pénteken dél előtt néhány perccel az AIRportal.hu számolt be elsőként arról, hogy be kellett zárni a Ferihegyi repülőteret. A 11:45 perckor publikált hírünket számos nagy internetes portál, a Magyar Távirati Iroda, rádiók és televíziók is átvették (a becsületesebbek még az információ forrását is megjelölték).

A zárás okairól eleinte zavaros információkat kaptunk, egyes értesülések szerint az irányítótorony rádió kommunikációjával történt probléma, más közlések szerint tűzeset miatt kellett bezárni a repülőteret. A repülőtér csak fél egy előtt nem sokkal adott ki igen szűkszavú közleményt az eseményről.

Az AIRportal.hu még a hivatalos közlemények kiadását megelőzően úgy értesült, hogy egy hővezeték törött el a repülőtéri irányítótoronyban, amelynek következtében megsérült az elektromos rendszer. Emiatt a rádió-kommunikációs, informatikai és az egyéb vezérlő rendszerek működésképtelenné váltak, így a repülőteret be kellett zárni. Későbbi, meg nem erősített értesüléseink szerint további problémát jelentett, hogy az eset következtében az automatikus tűzoltórendszer is beindult.

A repülőtér üzemeltető a pontos okokat még mindig nem közölte, csak a részletes vizsgálatok lezárta után adnak majd információt arról, hogy pontosan mi is történt.

A szóvivő tájékoztatása szerint szombaton 8600 utas indult volna a budapesti repülőtérről, a megnyitást követően szombaton 6000 utas el tud menni, és az érkezők száma is hasonló nagyságrendű. A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret műszaki hiba miatt pénteken dél előtt nem sokkal zárták le. A repülőtér bezárása pénteken összesen 103 induló és 84 érkező járatot érintett.

Minden jó, ha a vége jó: A netes mémgyár terméke az esettel kapcsolatban. | © AIRportal.hu

Minden jó, ha a vége jó: A netes mémgyár terméke az esettel kapcsolatban.


Forrás: MTI, AIRportal.hu

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!