Megérkezett Prágába a Czech Airlines első Airbus A330-300 típusú utasszállító repülőgépe. A szélestörzsű gép júniustól Szöulba irányuló menetrendszerű járatokon kezdi meg üzemelését, majd Almati, Moszkva és Tel Aviv reptereire is fog közlekedni.

Ismét rendelkezik hosszú távú járatok teljesítésére alkalmas utasszállító repülőgéppel a CSA Czech Airlines flottája. Ennek tiszteletére az Airbus A330-ast az egykori első, hasonló teljesítményű nagygép, az Il-62-es lajstromjelével állítja forgalomba a cseh légitársaság.

Az OK-YBA lajstromú A330-300-as összesen 276 utas szállítására alkalmas. Fedélzete két komfortosztályt kínál, 24 business és 252 turista osztályú ülés elrendezésében. A 425-ös szériaszámú gép egyébként 2001-ben épült és a Korean Air-nél kezdte pályafutását. Meghajtásáról két Pratt&Whitney PW4168-A típusú, egyenként 302kN tolóerejű sugárhajtómű gondoskodik. Hatótávolsága 12000km, maximális felszállósúlya 230 tonna, utazósebessége pedig 900km/h – a légitársaság által kibocsájtott típustájékoztató szerint.

Marek Tybl, a CSA alelnöke és járatszervezésért felelős vezetője az A330-as átvétele kapcsán elmondta, nagy örömükre szolgál, hogy a Korean Air-rel való stratégiai együttműködés révén három éves kihagyás után (a CSA 2010-ben vonta ki a forgalomból A310-es típusát) ismét üzemeltethetnek szélestörzsű utasgépet. Idén októberben lesz 44 éve, hogy a légitársaság szolgálatba állította első nagy hatótávú repülőgépét, az Iljusin gyár 62-es típusát, ezért nyúltak vissza és választották annak lajstromát – magyarázta.

Az alelnök tájékoztatása szerint a most átvett, a Korean Air-től lízingelt gépet követően a légitársaság további A330-asok beszerzését is tervezi. Mint ismeretes idén áprilisban a koreai légitársaság megvásárolta a CSA Czech Airlines 44%-os tulajdonrészét – innen a szoros együttműködés.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Vízsugaras köszöntéssel fogadta Prága a CSA új zászlóshajóját. (Fotó: Czech Airlines)


Az első A330-as június elején áll szolgálatba Prága és Szöul között. A járatok heti kétszer szombati és vasárnapi napokon fognak közlekedni. Péntekenként Kazahsztán legnagyobb városába, Almatiba, míg csütörtökönként és péntekenként Moszkvába repül az A330-as. Ezt kiegészítendő heti háromszor, keddenként, szerdánként és csütörtökönként pedig Tel Avivban is megfordul majd az új zászlóshajó.

A CSA saját járatával hetente összesen 6 járat közlekedik majd Prága és Szöul között. Négy járatot továbbra is a Korean Air repül. Júliustól pedig a csehek tovább növelik a frekvenciát ugyanis keddenként is indítanak egy járatot a dél-koreai fővárosba.

A szöuli vonal fedélzeti ellátását illetően a CSA mindkét komfortosztályon kétszer szolgál fel ételt, egyszer a felszállást követően és még egyszer a landolást megelőzően. A főétkezés során az utasok háromféle, koreai, európai és ázsiai menük közül választhatnak. A Business Class menüjének összeállításában a prágai Hotel Kempinski neves főszakácsa, Marek Fichtner működik közre. Az italválasztékot kiegészítendő az étkezések között az utasok gyümölcs, fagylalt, édes és sós sütemények közül is válogathatnak a saját komfortosztályuknak megfelelő repertoárban.

Az A330-as üzleti osztályú ülései a mai elvárásoknak megfelelően teljesen sík felületű ággyá alakíthatók. A business és a turista osztályon utazók kényelmére az ülések háttámlájába épített fedélzeti szórakoztató rendszer is szolgál. A választék mintegy 60 mozifilm és 70 rövidebb, dokumentum jellegű film különböző témákban, mint a sport, vagy életvitel. Az elérhető zenei tartalmak mellett a CSA természetesen a gyerekekre is gondol, ezért nekik is telepítettek programokat. A változatosság kedvéért a légitársaság évente többször is tervezi frissíteni a kínálatot.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!