Azeri hírportálok tudósítása szerint esély van arra, hogy újrainduljon a közvetlen légi összeköttetés Baku és Budapest között, miután szeptember végén Budapesten járt egy azeri delegáció, akik egy kormányközi megállapodás keretében erősítették meg az eddigi egyezményt.

Az Azernews portál cikkében közli Sabir Ilyasov, az Azerbaijan Airlines (AZAL) vezérigazgató-helyettesének szavait, aki szerint a Wizz Air üzemeltetheti a továbbiakban is az azeri főváros és Budapest között közlekedő járatot. Az, hogy pontosan mikor várható az útvonal újraindulása, eddig nem ismert. Ahogyan arról már korábban beszámoltunk, a low-cost modellben működő légitársaságnak október 26-áig van érvényes jogosítása az útvonalon való közlekedéshez, emiatt az október 24-ei járat az utolsó, amelyre jelenleg jegyfoglalást lehet intézni.

Habár az azeri nemzeti légitársaság maga közölte, hogy a Wizz Air lesz továbbra is a járat üzemeltetője, Csutora Zsolt, bakui magyar nagykövet szavai szerint az Azerbaijan Airlines is tervezi a Baku-Budapest útvonalra való belépést. Amennyiben ez valóban létrejönne, úgy ez egy új lehetőséget teremtene, hiszen eddig csupán low-cost járat keretében volt elérhető a közép-ázsiai régió az utóbbi években. A Trend.az szerint az AZAL konkrétabb tervei a magyar-azeri kettős tárgyalások lezárultával kerülhetnek a nyilvánosság elé.

A hírek szerint ismét repülhet a Wizz Air Azerbajdzsánba, a kérdés csupán az, hogy mikortól. Vajon mellettük várható-e még az Azerbaijan Airlines budapesti megjelenése is? (Fotó: Kovács Gábor - AIRportal.hu) | © AIRportal.hu

A hírek szerint ismét repülhet a Wizz Air Azerbajdzsánba, a kérdés csupán az, hogy mikortól. Vajon mellettük várható-e még az Azerbaijan Airlines budapesti megjelenése is? (Fotó: Kovács Gábor – AIRportal.hu)


Az Azernews továbbá hozzátette, hogy a 2013. július és 2014. január között 14 ezer utas vette igénybe az útvonalat. Ez ebben az évben elérheti a 26 ezret is, legalábbis ami a terveket illeti. A két ország közötti kapcsolatot igencsak pozitív irányban befolyásolhatja a kereskedelmi és gazdasági együttműködés fejlesztése iránti kapacitás, hiszen számos magyar vállalkozás vette fontolóra az azeri piaccal való kapcsolatteremtést, amely egyfajta alternatívaként szolgálhat az orosz iparágnak, figyelembe véve az érvényben lévő uniós szankciókat. Emellett azerbajdzsáni befektetők is érdeklődnek hazánk iránt, valamint mindkét ország kormányzata szeretné növelni a kétoldalú kereskedelmi lehetőségeket.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
“A Wizz keresi a megoldást”

Megkerestük mind a low-cost légitársaságot, mind pedig a Külgazdasági és Külügyminisztériumot a témát érintő kérdésünkkel, cikkünk megjelenéséig azonban csupán a Wizz Air illetékeseitől kaptunk választ. Ahogyan az várható volt, a légifuvarozó nem túl bőbeszédű választ közölt a járat újraindulásával kapcsolatosan. Ebben elmondja, hogy “a Wizz Air keresi a megoldási lehetőségeket annak érdekében, hogy újraindítsa a Budapest-Baku szolgáltatást.”

Amint a minisztérium részéről is érkezik hivatalos reakció, úgy azzal frissítjük cikkünket!

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!