A Reuters hírügynökségnek nyilatkozó, észak-koreai utazásokat szervező cég információi szerint az észak-koreai nemzeti légitársaság, az Air Koryo újraindítja belföldi járatait, köszönhetően a megnövekedett turizmusnak. Az első belföldi járat július közepétől indul.

Troy Collings, a Young Pioneer Tours képviselője a hírügynökségnek elmondta, hogy belföldi menetrendszerinti légijáratok üzemeltetésére az elmúlt hat évben – mióta az utazásszervező megkezdte működését – nem volt példa. Ezt indokolhatja az Észak-Koreában tapasztalható üzemanyaghiány is. Azonban az idei év első öt hónapjában nagyobb mennyiségű kerozin és benzin érkezett Kínából Észak-Koreába.

Az országba látogató turistacsoportok az elmúlt időszakban csupán különjáratokon repülhettek a különböző városok között. Ez a távolság vonattal vagy közúton akár a két napot is elérheti.


2010 óta drasztikusan megnövekedett azon turisták száma, akik a kommunista diktatúrába kívántak látogatni, egyfajta időutazási szándékkal is jellemezve. 2012-ben 237 ezer fő érkezett turistaként Észak-Koreába, amely majdnem kétszerese a 2010-es, kínai forrásból származó adatoknak. Habár a rezsim nem teszi közzé a hivatalos számokat, azonban a különleges utazásokat szervező irodák statisztikái szerint évente hatezerre tehető a nyugati világból érkező utasok száma, amely összevetve a tíz évvel ezelőtti évi 700 turistával, hatalmas változás.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!