Pénteken kezdik hazaszállítani a brit turistákat az egyiptomi Sarm-el-Sejkből, rendkívüli biztonsági intézkedések közepette – közölte csütörtök este a brit kormány.

Philip Hammond brit külügyminiszter előző éjjel jelentette be, hogy a brit kormány teljesen leállította a légi forgalmat Nagy-Britannia és az egyiptomi üdülőközpont között, mivel információi szerint „jelentős a valószínűsége” annak, hogy robbanószerkezet semmisíthette meg a szombaton Egyiptomban lezuhant orosz repülőgépet. A zömmel orosz turistákat szállító Airbus A321-es is Sarm-es-Sejk repülőteréről szállt fel.

A Downing Street csütörtök esti közleménye szerint péntektől három brit légitársaság, a Thomson, a Monarch és az easyJet indít repülőgépeket Sarm-es-Sejkbe az ottrekedt több ezer brit turista hazaszállítására.

Az utasok kizárólag kézipoggyászt vihetnek magukkal a gépek fedélzetére, a nagyobb bőröndöket, amelyeket csak a csomagtérben lehet szállítani, külön, utasok nélkül induló repülőgépek szállítják majd haza különleges őrizet mellett, a brit kormány felügyeletével.

David Cameron brit miniszterelnök csütörtökön kijelentette: egyelőre sem ő, sem a brit kormány szakértői nem lehetnek teljesen bizonyosak abban, hogy pokolgép robbanása miatt zuhant le szombaton az orosz utasszállító. Ha azonban a hírszerzési értesülések alapján valószínűbb az, hogy terrorcselekmény okozta a katasztrófát, mint az, hogy nem, akkor az a helyes eljárás, ahogy a brit kormány eljárt – fogalmazott.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Cameron szerint „egyre valószínűbbnek tűnik”, hogy robbanószerkezet detonációja miatt zuhant le az orosz repülőgép.

Brit sajtó: a brit és az amerikai elhárítás adatai bizonyítják a pokolgépes merényletet

A pénteki brit sajtó szerint a brit és az amerikai hírszerzés olyan adatokhoz jutott, amelyek egyértelműen arra vallanak, hogy pokolgépes merénylet okozta a múlt szombaton Egyiptomban lezuhant orosz repülőgép katasztrófáját.

A The Times című tekintélyes konzervatív brit napilap forrásai szerint a brit és az amerikai hírszerző szolgálatok e héten közös műholdas lehallgatási művelettel figyelték a Szíriában és az egyiptomi Sínai-félszigeten tevékenykedő szélsőséges iszlamista csoportok elektronikus kommunikációját. Ennek tartalma a brit lap pénteki beszámolója szerint meggyőzte a szolgálatokat arról, hogy az orosz repülőgép fedélzetére vagy egy utas, vagy a sarm-es-sejki repülőtér egy alkalmazottja pokolgépet vitt fel.

Csütörtöki adatok szerint Sarm-el-Sejk térségében jelenleg 20 ezer brit tartózkodik.

Csütörtökön 19 járat szállt volna fel Nagy-Britannia felé az egyiptomi üdülőközpont repülőteréről, de a brit kormány intézkedése nyomán egyik sem indult el.

Hammond külügyminiszter csütörtökön BBC-nek nyilatkozva arra a kérdésre, hogy az orosz repülőgép lezuhanását az Iszlám Állam nevű dzsihadista terrorcsoport által elkövetett esetleges merénylet is okozhatta-e, úgy fogalmazott, hogy „ez is a lehetőségek között van”.

A brit védelmi minisztérium csütörtökön bejelentette, hogy „kis létszámú brit katonai kontingenst” vezényelt Sarm-el-Sejkbe. A kontingens feladata az, hogy segítsen az üdülőhelyen tartózkodó brit konzuli személyzetnek „logisztikai és biztonsági” ügyekben.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!