Szolgálatba álltak az első nyugati üzemeltetőként számon tartott Interjet Szuhoj Superjet 100-asai. A mexikói légitársaság összesen 30 darabot rendelt flottája számára a orosz gyártású típusból. Az első két gép szeptember 18-án szállított először utasokat.

Az XA-JLG lajstromú SSJ-100-as reggel 7:37-kor szállt fel Mexikóváros repülőteréről és Torreón városába teljesítette első járatát, míg a másik, XA-IJR lajstromú 7:50-kor startolt szintén Mexikóvárosból és Aguascalientesbe repült.

A flotta legújabb típusának első munkanapja szorgosan telt. Az egyenként összesen 93 üléses gépek az elsőkön kívül még nyolc járatot teljesítettek Mexikóvárosból további az országhatárokon belüli célállomásokra, úgy mint Campechébe, Minatitlánba, Zacatecasba és Mazatlánba.

Az Interjet idén nyáron, a párizsi légi szalonon vette át hivatalosan első Superjetjét. A gép hazarepülését követően a légitársaság a velencei SuperJet International kiképző központ utáni kiegészítő berepülési programba kezdett, amelyet Toluca magashegyvidéki környezetében végeztek a pilóták gyakorlatszerzése, valamint a típus ilyen speciális körülmények közepette való tesztelése érdekében.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Interjet SSJ-100-as kabinbelső. (Fotó: SuperJet International)


A 35 órás repült idejű programot, amely mintegy 171 touch-and-go manővert is tartalmazott sikeresen abszolválta a típus és személyzete. Így kerülhetett sor a szeptember 18-i első kereskedelmi járatok indítására, amely fontos mérföldkő a Superjet-program történetében.

Jelenleg hat olyan légitársaság van, amely SSJ-100-ast üzemeltet. Az Interjeten kívül az Aeroflot, a Sky Aviation, a Lao Central, a Yakutia és a Moskovia flottája rendelkezik a típussal. Eddig 20 darab olyan Superjet került átadásra, amelyek a legszigorúbb nyugati légügyi hatósági előírásoknak is megfelelnek és azok típusengedélyei birtokában vannak.

A Superjet 100-as prototípusa 2008. május 18-án teljesítte szűzrepülését. Első üzembeállítója 2011 áprilisában az Armavia légitársaság volt.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!