Sikeresen elfogott egy Törökországból érkező, Boeing 737-800 típusú utasszállító repülőgépet csütörtök délután a Kecskemétről felszálló két Gripen vadászgép – közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) az MTI-vel.

A közlemény szerint az utasszállító már Romániában sem létesített rádiókapcsolatot, így az olaszországi NATO-parancsnokság a magyar vadászgépek alfa riasztását rendelte el.

A JAS-39 típusú Gripenek 12 óra 38 perckor szálltak fel, s néhány percen belül elfogták a Boeinget, amelyet aztán a magyar légtér észak-nyugati határa felé kísértek.

Hozzátették: az utasszállító végül a légtérből való kilépése előtt egy perccel bejelentkezett a magyar légi irányításhoz, majd 13 óra előtt elhagyta az országot.

„A vadászgépek riasztására a magyar légtér védelme és a magyar állampolgárok biztonsága érdekében volt szükség” – hangsúlyozták.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Forrás: MTI / Fotók: Gripen

Utasszállítót fogtak el a Gripenek

Sikeresen elfogott egy Törökországból érkező, Boeing 738-as típusú utasszállító repülőgépet szeptember 6-án délután a Kecskemétről felszálló Gripen-géppár. (Közlemény.)

Az utasszállító ezt megelőzően Románia légterében nem létesített rádiókapcsolatot, így az olaszországi NATO-parancsnokság a magyar vadászgépek készenlétének fokozását, majd alfa-riasztását rendelte el.

A JAS–39 típusú Gripenek 12 óra 38 perckor szálltak fel, s néhány percen belül elfogták az utasszállítót, amelyet ezt követően a magyar légtér északnyugati határa felé kísértek a levegőben. A légtérből való kilépése előtt egy perccel az utasszállító végül bejelentkezett a magyar légi irányításhoz, majd 13 óra előtt elhagyta az országot.

A vadászgépek riasztására a magyar légtér védelme és a magyar állampolgárok biztonsága érdekében volt szükség.

Forrás: honvedelem.hu / HM Sajtóiroda

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!