Az utolsó McDonnell Douglas MD-11-essel teljesített járatát repülte hétfőn az Eva Air. A tajvani légitársaságnak már csak teherszállító változatban volt flottájában a legendás három hajtóműves típusból, ezért a búcsú az Eva Air Cargo-tól történt.

Eva Air Cargo McDonnell Douglas MD-11F Las Vegasban, 2009 decemberében. (Fotó: Eddie Maloney - Wikimedia) | © AIRportal.hu

Eva Air Cargo McDonnell Douglas MD-11F Las Vegasban, 2009 decemberében. (Fotó: Eddie Maloney – Wikimedia)

Az utolsó járat március 23-án reggel 08:40-kor szállt fel Tajpejből Anchorage felé, amelyen keresztül a gép végső úti célja az Amerikai Egyesült Államokban Los Angeles volt. Az Eva Air, amely az MD-11-es utolsó tajvani üzemeltetője ezzel végleg kivonta a típust flottájából. A járatot teljesítő B-16113 lajstromú MD-11-es 1999-ben gördült le a McDonnell Douglas Long Beach-i gyártósoráról, amely 1990 és 2000 között gyártotta a típust, összesen 200 darabot.

Az Eva Air Cargo ezután Boeing 747-400F gépeivel üzemel tovább, amelyből összesen kilenc darab áll rendelkezésre, de a flottamodernizáció jegyében már ezek leváltása is tervben van. A hírek szerint az Eva Air a Boeing gazdaságosabb üzemű 777F típusát tanulmányozza, de végleges döntés a beszerzésről még nem született.

Az Eva Air régóta volt MD-11 üzemeltető. A típus utasszállító változata nem sokkal a társaság alapítását követően, 1992-ben jelent meg a flottában és egészen 2003-ig volt szolgálatban, miután a három hajtóműves McDonnell Douglaseket már csak teherszállításra alkalmazták.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az Eva Air gépparkjában az elmúlt 23 évben összesen 13 darab MD-11-es működött, de a társaság így sem marad MD gyártmány nélkül, mivel a flottában még mindig üzemel három darab utasszállító MD-90-es, amelyek helyébe korszerűbb A321-es Airbusok fognak érkezni.

Az utolsó légitársaság, amely még menetrendszerű utasszállító forgalomban használt MD-11-est a KLM volt. A holland légitársaság 2014 októberében vonta ki a típust. Az MD-11-es prototípusa idén ünnepli szűzfelszállásának 25. évfordulóját.

Eva Air Cargo MD-11F Los Angelesben 2013-ban

Forrás: SpeedbirdHD YouTube Channel

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!