A tavaly újjászervezett szerb nemzeti légitársaság közzétette a 2014-es év első felének pénzügyi eredményeit, amely igencsak pozitív mutatókat hozott. A Jat Airways-ből létrehozott Air Serbia jó úton halad az év végi nyereségesség felé a vállalat közleménye alapján.

A tavalyi évhez képest a teljes bevétel 82 százalékkal emelkedett, így 102 millió eurót könyvelhetett el a légifuvarozó. Az utasforgalmat tekintve is drasztikus növekedés volt tapasztalható, hiszen a 2014-es év első hat hónapja során 944 000 ember választotta a szerb légivállalatot, ami 70 százalékos pozitív különbség az előző évi, még Jat Airways márkanév alatt tapasztalt forgalomhoz képest.

Nem csupán az utasszállítás, de a teherszállítás is növekedést hozott, a teljes cargo bevétel 32%-kos többletet termelt, mindeközben 907 tonnányi árut szállítva, amely 65%-os pluszt jelent a 2013-as év januártól júniusig terjedő időszakában.

Ami a gépparkot illeti, a 2013 őszi átalakulás óta kilenc Airbus repülőgép érkezett Belgrádgba, az idei év második negyedévében két Airbus A320-as típusú géppel bővült a flotta. Ennek a gépbeszerzésnek köszönhetően radikálisan csökkent a géppark átlagéletkora, méghozzá 25 évről 10 évre.

Az útvonalhálózat tekintetében is jelentős terjeszkedés történt, hiszen 2014 júniusáig tizenegy új útvonal létesült, köztük március végén Budapestre is megérkezett az első Air Serbia ATR 72-es repülőgéppel üzemeltetett járat. Számos codeshare együttműködést is tető alá hozott a légitársaság, elsősorban a vállalatot 49%-ban tulajdonló Etihad Airways-zel, amelynek keretében olyan nyaraló célpontokra is bevezették a szerb járatszámot, mint Palma de Mallorca vagy a Srí Lanka-i Colombo.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

„Az eredmények igencsak örömteliek és bizonyítják, hogy milyen hatékonyan dolgozik az Air Serbia csapat a fenntartható növekedés stratégiájának teljesítésén. Jó úton haladunk afelé, hogy a mostani pénzügyi év végéig egy nyereséges, erős légitársaságot szolgáltassunk, összhangban a részvényeseink felé való elkötelezettségünkkel, a szerb kormánnyal és az Etihad Airways-zel. Arra számítunk, hogy a 2014-es év második felében is fenntartjuk ezt a lendületet, miközben újra összehozzuk a balkán térséget és új piacokat, közvetlen járatok révén, valamint tovább bővülő codeshare partnerségekkel.” – nyilatkozta Dane Kondić, az Air Serbia vezérigazgatója.

Március végétől már Budapestre is repül az Air Serbia, méghozzá napi járattal és a regionális útvonalakon üzemeltetett ATR 72-es repülőgépeivel. (Fotó: Bodorics Tamás - AIRportal.hu) | © AIRportal.hu

Március végétől már Budapestre is repül az Air Serbia, méghozzá napi járattal és a regionális útvonalakon üzemeltetett ATR 72-es repülőgépeivel. (Fotó: Bodorics Tamás – AIRportal.hu)


A Jat Airways néven futott szerb nemzeti légitársaságot 2013 nyarán vásárolta fel az öböl-menti Etihad Airways, majd pedig ősztől Air Serbia néven kezdték meg a vállalat átstruktúrálását és modernizációját, ami eddig – a számadatok és tapasztalatok alapján – sikerrel zajlik Szerbiában. A távolabbi jövő még nagyobb terjeszkedést hozhat, amennyiben sikerül tartani a 2015 végi dátumot az első tengerentúli járatok megvalósításával kapcsolatosan, amelyek az Egyesült Államok keleti partjára irányulnának.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!