Megkezdte működését a Hamad nemzetközi repülőtér Dohában. Katar fővárosának vadonatúj légikikötője december 1-jén este tíz órakor a Qatar Airways Cargo első ide érkező szállítmányának átvételével indult. Az utasforgalom azonban még várat magára, az várhatóan januárban rajtol és csak részlegesen.

A katari légitársaság azt ugyan nem közölte, hogy melyik géptípusa, melyik lajstrommal hozta hivatalosan az első rakományt a Hamad repülőtérre, de azt igen, hogy a szállítmány Európából érkezett a Qatar Petroleum olajipari nagyvállalat számára.

Doha új repülőterének cargo terminálja a világ egyik legnagyobb ilyen létesítménye, amely 2015-re, mire eléri a teljes kapacitását éves szinten mintegy 1.4 millió tonna teheráru kezelésére lesz képes, a korszerű berendezéseknek és az automatizált, akár egyszerre 1000 ULD konténerrel is megbirkózó üzemrendszernek köszönhetően.

Az új két szintes komplexum 77 000 négyzetméteren terül el és tizenegy szélestörzsű repülőgép számára biztosít állóhelyet. Az akadálytalan kiszolgálásért a hatalmas épület 42 rakodóállomása felel. Külön egység szolgál az élőállat, a veszélyes termékek és romlandó áruk kezelésére, illetőleg tárolására is.


A logisztikai feladatok további részegységeinek ellátását 32 kamion-rakodórámpa segíti, amelyekhez teljes értékű, az egész gépjárművet átvilágítani képes röntgen is kiépítésre került a legmagasabb fokú személy-, és vagyonbiztonság fenntartása érdekében.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Noha a legelső repülőgép, amely az új dohai repülőtéren tiszteletét tette egy utasszállító volt, méghozzá az a Boeing 777-300ER óriásgép (A7-BAA), amely a Qatar Airways oneworld csatlakozási ceremóniája alkalmából érkezett ide, a repülőtér utasforgalmának beindulására egyelőre várni kell. Katar közlekedési minisztere november végén tett nyilatkozata szerint a Hamad várhatóan jövő év januárjában indulhat be, részlegesen.

Kezdetben a Qatar Airways marad is a jelenlegi reptéren, nem telepíti át utasszállító tevékenységét, arra csak 2014 későbbi időszakában kerül majd sor. Addig más légitársaságok fognak itt üzemelni.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!