Václav Havel, a decemberben elhunyt volt csehszlovák és cseh köztársasági elnök nevét viseli a jövőben a prágai Ruzyne repülőtér – adta hírül a Magyar Távirati Iroda.

Az egyik legnagyobb közép-európai légikikötő nevének megváltoztatását szerdán hagyta jóvá a cseh kormány – közölte a CTK hírügynökség megbízható forrásokra hivatkozva.

Pavel Dobes közlekedési miniszter kedden azt mondta, hogy októbertől kezdve viselhetné új nevét a prágai repülőtér. A névváltoztatás tényleges joga a tulajdonost illeti, ebben az esetben a Cesky Aeroholdingot. Dobes szerint a kormány képviselői már tárgyaltak az érintettekkel, s nekik nincs kifogásuk a terv ellen.

A Ruzyne repülőtér átnevezését Václav Havel repülőtérre Fero Fenic, a népszerű filmrendező vetette fel röviddel a politikus elhunyta után, s az ezt követelő petíciót azóta már több mint 150 ezer ember írta alá. Dagmar Havlová, Václav Havel özvegye szintén támogatja a kezdeményezést.

Havlová rámutatott: a világban nem ritka, hogy a nagy repülőterek egy-egy kiemelkedő személyiség nevét viselik. A csehek számára Václav Havel kétségtelenül olyan személyiség, akit megillet ez a tisztelet.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Václav Havel december 18-án 75 éves korában hunyt el.

Forrás: MTI / Fotó: Prague Airport

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!