Václav Havel, a decemberben elhunyt volt csehszlovák és cseh köztársasági elnök nevét viseli péntek dél óta a prágai Ruzyne repülőtér.

Az egyik legnagyobb közép-európai légikikötő – utasforgalma évi 11-12 millió fő – átnevezését Václav Havel Repülőtérre Fero Fenic, a Csehországban élő népszerű szlovák filmrendező vetette fel röviddel a politikus elhunyta után, s az ezt követelő petíciót később több mint 150 ezer ember írta alá. Ugyanakkor egy felmérés szerint a repülőtér átnevezését csupán a lakosság 39 százaléka támogatta.

„A repülőtér új neve nagyon találó. Václav Havel volt ugyanis az, aki a rendszerváltás után megnyitotta a világot a csehek, a csehszlovákok számára” – jelentette ki Karel Schwarzenberg, a kormányfő első helyettese, külügyminiszter a repülőtéri „keresztelőn”.

A névváltoztatást a cseh kormány is jóváhagyta, s az ötletet a tényleges tulajdonos, a Cesky Aeroholding pedig elfogadta és megvalósította. Közös megállapodással a hivatalos átnevezés ünnepi aktusára október 5-én, Václav Havel (meg nem élt 76.) születésnapján került sor.

Bár az ünnepségre meghívót kapott Petr Necas miniszterelnök és Václav Klaus államfő is, egyikük sem jelent meg. Necas külföldi szolgálati úton van, Pozsonyban részt vesz az EU-kormányfők egy csoportjának tanácskozásán. Klaus nem indokolta meg távolmaradását. A Lidové Noviny című konzervatív napilap ezzel kapcsolatban megjegyezte: az államfőnek honlapja szerint pénteken semmiféle hivatalos programja nem volt.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Václav Havel tavaly december 18-án hunyt el. A Cesky Aeroholding döntése alapján a Ruzyne nemzetközi repülőtér jövőbeni új cseh neve Letiste Václava Havla Praha lesz. Az angol nyelvű változat körül éles viták voltak, végül a Václav Havel Airport Prague változatot fogadták el.

A prágai repülőtéren a Ruzyne nevet is tartalmazó feliratokat a hét folyamán teljes egészében lecserélték, s péntek déltől kezdve az utasok már a Václav Havel Repülőtéren szállnak fel, illetve le. A repülőtér illetékesei szerint több száz olyan utas van, akik pénteken reggel Ruzyneből indultak el a világba, s este már a Václav Havel Repülőtérre érkeznek vissza.

A repülőterek elnevezése nagy személyiségekről gyakori a világban. Repülőtere van például Charles de Gaulle-nak, John F. Kennedynek, II. János Pál pápának, míg a budapesti légikikötőt Liszt Ferencről nevezték el.

Forrás: MTI

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!