Hamarosan közvetlen légi járat indulhat Budapestről Kazahsztánba, ugyanis a Légügyi Hivatal tájékoztatása szerint a két ország között kihasználatlan légiközlekedési jog iránt kérelem érkezett a hatósághoz – írja szerdai cikkében a Világgazdaság Online.

Kapcsolódó cikk, előzmény Felszabadult fókusz: kazah tervek Európával

A lap szerint a Légügyi Hivatal még közel egy hónapig várja a kazahsztáni repülési jog iránti kérelmeket. Továbbiak benyújtásának jogvesztő határideje augusztus 9-e.

Jelenleg a kazah fővárosba, Asztanába többszöri átszállással lehet eljutni, a kínai határhoz közeli Almatiba pedig isztambuli átszállással. A gazdasági tárca a közelmúltban többször kijelentette: a kereskedelmi, gazdasági és idegenforgalmi kapcsolatok bővítéséhez szükséges a közvetlen légi járat beindítása Budapest és Asztana között.

Van már ennél hosszabb távú járata a Wizz Airnek, hiszen Dubaj 4 ezer kilométerre fekszik, és ez megközelíti a légitársaság flottáját alkotó Airbus A320-as gépek legnagyobb hatótávolságát. A kazah partner az Air Astana lehetne, amelynek flottáját szélestörzsű gépek is gazdagítják. A közép-ázsiai légitársaság gépeit Londonban, Amszterdamban és Frankfurtban is lehet látni, és egyébként a Czech Airlines is büszkélkedhet kazah célponttal, Prágából Almatiba repülnek gépeikkel – világít rá a cikk szerzője, Vég Márton.

Az AIRportal.hu legutóbb május közepén foglalkozott részletesebben a kazah légitársaság európai terveivel, miután az Európai Unió áprilisban frissítette a szigorú működési korlátozások tárgyát képező légi fuvarozók listáját, és az ellenőrzések eredményei alapján az Air Astana kikerült a tilalmi besorolásból, így megnyílt a lehetőség az útvonalhálózat fejlesztésére.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

A légitársaság akkor több új célpontot is bejelentett, az idei évre főleg szezonális jelleggel a dél-európai mediterrán térségbe, de meglévő vonalaikon járatsűrítéseket is terveznek, és azt is már biztosan lehetett tudni, hogy 2015-ben az Air Astana járatot nyit a francia, valamint a cseh fővárosba is. Budapest egyelőre nem hangzott el, de az sem zárható ki, hogy a légitársaság esetleg a már kihirdetett prágai járatát fűzné tovább vele.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!