Változtat a poggyászszabályokon az Egyesült Államok Közlekedésbiztonsági Ügynöksége (TSA): mostantól egyes porok miatt külön vizsgálatot rendelhetnek el a kézipoggyászoknál.

Az Airline Ratings szerint június 30-ától a kézipoggyászok esetében akkor is soron kívüli ellenőrzést rendelhetnek el az amerikai repülőtéren, ha valamilyen por van a bőröndben, legyen az tejpor, hintőpor, vagy esetleg fűszer.

Az átvizsgálás azonban nem automatikus, arról a repülőtéri biztonsági szolgálat munkatársa dönt, ha a por mértéke meghaladja a 12 unciát (340 grammot), vagy 350 millilitert. Az ellenőrzés a belföldi csomagokra nem, csak a másik országból nemzetközi járaton az Egyesült Államokba kerülő poggyásznál van lehetőség. A belföldi járatokon már alkalmazzák ezt a szabályt.

Forrás: TSA

Abban az esetben, ha az utas nem tudja igazolni a por eredetét, illetve a biztonsági szolgálat nem tud meggyőződni annak ártalmatlanságáról, akkor az utas nem viheti fel a poggyászt a gép fedélzetére. A feladott csomagokban azonban továbbra is gond nélkül szállíthatóak lesznek ezek az anyagok is.

A TSA meghatározása szerint pornak számítanak azok a száraz anyagok, amelyet őrölés, törés, vagy felbomlás útján szilárd anyagból képeztek. Ide tartozik egyébként a liszt, a cukor, a kávé, a tejpor, valamint a fűszerek és a kozmetikumok is.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az intézkedést azért hozta meg a TSA, mert elejét akarják venni a robbanószerek, illetve önvédelmi eszközök (pl. paprikaspray) fedélzetre kerülésének, nem mellesleg ezek a porózus anyagok megzavarják a röntgengépek által alkotott képet is.

Az amerikai légitársaságok már egy ideje kérik utasaikat arra, hogy a porokat a feladott poggyászban helyezzék el, hogy ne okozzanak fennakadást az utasbiztonsági ellenőrzésnél.