Az easyJet legfrissebb gazdasági jelentésében az év elején megállapítottnál jobb piaci teljesítményre számít. Elsősorban a hatékonyabb gazdálkodásnak és a kedvező időjárásnak köszönhetően az egy ülőhelyre vonatkozó teljes bevétel 10 százalékkal haladja meg a korábbi várakozásokat, míg az ugyanekkora egységre vonatkozó kiadás a becsült felére csökkent.

Az egyik legkiterjedtebb európai hálózattal rendelkező easyJet a 2011. október 1. – 2012. március 31. közötti periódusban a vártnál jobb gazdasági eredményeket ért el. Jelentős részben a tavaly meghozott döntéseknek köszönhetően az egy ülőhelyre jutó bevétel 10 százalékkal haladja meg a januárban feltételezetteket. A hatékony gazdálkodás és marketing mellett az időjárás is jelentősen hozzájárult a cég sikeréhez: többek között a jégtelenítésre fordítandó költségek 18 millió fonttal voltak alacsonyabbak az előző év megfelelő időszakához képes, melynek köszönhetően minimális számú járatot kellett csak törölni.

További megtakarítást jelentett a földi kiszolgálás és a reptéri költségek racionalizálása, melynek révén a felére, 1,5 százalékra csökkent az egy ülőhelyre eső kiadás (az üzemanyag költségeket nem számolva). A várakozások szerint ez az arány 2 százalékra fog emelkedni a teljes évre vonatkozóan.

A változásokat figyelembe véve az easyJet vezetősége a korábban prognosztizált 140-160 millió helyett 110-120 millió fontos adózási előtti veszteségre számít pénzügyi évének első felében (2011 megfelelő időszakában ez a szám 153 millió font volt). Az eredmény sikerességét mutatja, hogy a tavalyihoz képest a kerozinárak 100 millió fontos kiadásnövekedést eredményeztek a légitársaságnál, a veszteséget ennek ellenére sikerült jelentős részben csökkenteni.

A következő félévre vonatkozó foglalások szintén kedvezően alakulnak az easyJetnél, a jegyek 30 százalékát értékesítették már. Mindezek ellenére a tovább emelkedő kerozinárak és az ingadozó valutaárfolyamok miatt az easyJet teljes évre vonatkozó várakozásai változatlanok a korábbihoz képest.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!