Szolgálatba állt az Aeroflot Russian Airlines hatodik Szuhoj Superjet 100 típusú utasszállító repülőgépe, amely különleges, SkyTeam légiszövetségi festést visel. Az orosz nemzeti légitársaság tavaly december óta üzemeltet járatokat Budapestre a legújabb orosz sugárhajtású utasszállító repülőgéppel. Miután a légitársaság közleményében is említi a magyar fővárost, mint a Superjetei által teljesített desztinációk egyikét minden bizonnyal a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren is rövidesen látható lesz az ezüstbe öltözött gépmadár.

Mint arról oldalunk Magyarországon elsőként adott hírt február 29-én készültek el a hatodik Aeroflot Superjet átadás-átvételi dokumentumai. A 95013 gyári számú repülőgép március 5-ére kijelölt dátummal került átadásra a megrendelőnek. Az RA-89005 ljastromot viselő Szuhoj különlegessége, hogy az orosz légitársaság döntése értelmében nem a hagyományos színekre, hanem a SkyTeam légiszövetség színeire festtették a repülőgépet.

Az Aeroflot 2006 óta teljes jogú tagja a világ második legnagyobb légiszövetségének, a SkyTeam-nek, amelynek előírásai szerint az orosz légitársaságnak flottája számarányát figyelembe véve legalább két gépét ilyen szövetségi festéssel kellett ellátnia. A szövetség szabályai szerint ugyanis 2014-re minden taglégitársaság flottájának 3%-át kitevő repülőgépet SkyTeam festéssel kell ellátni.

Az Aeroflot 2009-ben állította szolgálatba első SkyTeam festésű repülőgépét, egy szélestörzsű Airbus A330-300-ast. A most átvett hatodik Aeroflot SSJ pedig az első orosz gyártású repülőgép, amely ezt a különleges festést viseli.

Az orosz nemzeti légitársaság ezidáig összesen 30 darab Superjetet rendelt. A most átvett hatodik repülőgépet a VEB Leasing Company-vel kötött lízingszerződés keretében fogja üzemeltetni a vállalat. A SkyTeam festésű repülőgép összesen 87 utast vehet fedélzetére, 12 üzleti osztályú és 75 túrista osztályú üléspozíciót kínálva.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az Aeroflot rövidtávú belföldi és nemzetközi járatokat teljesít a típussal. Jelenleg a következő városok repülőterein lehet találkozni a Aeroflot Superjetjeivel: Szentpétervár, Kazány, Nyizsnyij Novgorod, Ufa, Jekatyerinburg, Asztrahán, Cseljabinszk, Perm, Volgográd, Anapa, Minszk, Oslo, Szamara és Budapest.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!