Az Európai Unió közlekedési biztosa azt szorgalmazza, hogy 1 euróért lehessen palackos vizet vásárolni a repülőtéri terminálokon – számolt be a német Welt am Sonntag tegnapi számában.

Fotó: Kovács Gábor | © AIRportal.hu

Fotó: Kovács Gábor

A repülőtereken az utasbiztonsági ellenőrzéskor a 100 ml-nél nagyobb űrtartalmú, folyadékot tartalmazó palackokat elveszik az utasoktól.

A terminálok tranzit zónáiban működő üzletekben és a fapados, valamint egyre több hagyományos légitársaság gépeinek fedélzetén azonban a ‘normál’ bolti ár többszöröséért juthat palackos vízhez az utas.

Egyes repülőtereken egy fél literes vízért akár 5 eurót is elkérhetnek jelenleg.

A gyakorlott utazók sok esetben a biztonsági ellenőrzés előtt elfogyasztják a náluk lévő vizet, üdítőt, majd az üres palackokat a terminálok mellékhelyiségeiben töltik újra. Aki ezt nem teszi meg az mélyen a zsebébe nyúlhat, vagy akár egy több órás repülőút végéig nem vesz magához folyadékot, amely a repülőgépek száraz levegője miatt kifejezetten egészségtelen.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Violeta Bulc, az EU közlekedési biztosa tárgyalásokat folytat több európai repülőtérrel annak érdekében, hogy a terminálokon, az utasbiztonsági ellenőrzést követően ne a jelenlegi ‘elszállt árakon’ lehessen palackos vizet vásárolni.

A biztos elmondta, hogy 126 európai repülőtér, mely a teljes utasforgalom mintegy 50%-át bonyolítja, hajlandó csatlakozni a kezdeményezéshez, hogy 1 eurós, azaz kb. 310 forintos áron juthassanak hozzá palackos vízhez az utasok.

A célunk, hogy lehetőség szerint Európa minden repülőterén bevezessük ezt – mondta el a lapnak Violeta Bulc.

Ferihegyen a repülőtér-üzemeltető által kihelyezett automatákból lehet a legolcsóbban palackos vízhez jutni. Ezek az automaták a repülőtér több pontján is megtalálhatók, köztük a fapados légitársaságok által használt, egyszerűsített beszállókapuknál is. Az aktuális ‘tarifáról’ nem rendelkezünk friss információval, de korábban 300 forintot, vagy 1 eurót kellett bedobni egy palackért.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!