Egyesül az American Airlines és az US Airways: Az új légitársaság 6700 napi járatot fog üzemeltetni 56 ország 336 desztinációjára. Az US Airways márkanév eltűnik, viszont az American Airlines új, pár hete bemutatott arculata fogja képviselni a hatalmas cégegyüttest.

Az American Airlines és a US Airways tulajdonosainak és hitelezőinek vezetése jóváhagyta a két vállalat egyesülését, aminek következtében létrejön a világ legnagyobb utasforgalmú légitársasága – közölték helyi idő szerint szerda este amerikai sajtóforrások.Az összeolvadást hivatalosan csütörtök reggel fogják bejelenteni.

Az egyesült légitársaság, amelynek piaci értékét 11 milliárd dollárra becsülik, American Airlines néven üzemel majd, de a US Airways eddigi vezérigazgatója, Doug Parker lesz az irányítója.

A cég elnöke Tim Horton, az American mostani vezére lesz, aki tagja lesz az igazgatótanácsnak is.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az American Airlines és a US Airways együttesen megelőzi majd az eddigi legnagyobb amerikai légitársaságot, a United Airlinest. Az amerikai légi utasszállítás piacán már korábban egyesült a Delta és a Northwest, illetve a United és a Continental.

Az új egyesülés tulajdonosai 72 százalékban az American Airlinest birtokló AMR Corp csődhitelezői lesznek, köztük az AMR három szakszervezete. A fennmaradó részesedés a US Airways részvényeseinek birtokába kerül. A cég központja a texasi Fort Worthben lesz.

A két társaság egyesüléséről augusztus óta folytak a tárgyalások, azóta, hogy a hitelezők felszólították az Americant: adja fel függetlenségét és fuzionáljon egy hasonló vállalattal. Az American Airlines 2011 novembere óta állt csődvédelem alatt.

Az egyesült társaság 12 tagú igazgatótanácsából négyet a US Airways, hármat az AMR és további ötöt az AMR hitelezői adnak majd. 2014-ben ez a létszám 11-re csökken majd, amikor Horton a testület első éves ülésén a tervek szerint visszalép majd.

Ha az amerikai igazságügyi minisztérium trösztellenes hivatala jóváhagyja az egyesülést – aminek elemzők nem látják akadályát – akkor az amerikai légiutas-szállítási piac 70 százalékát négy társaság, az American, a United, a Delta és a Southwest Airlines ellenőrzi majd.

Forrás: MTI

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!