Boeing 737 MAX típusokkal bővíti flottáját a Icelandair. Az izlandi légitársaság tavaly decemberben tett előrendelését véglegesítette a mai napon aláírt, 16+8 gépre vonatkozó szerződésével.

16 darab új generációs Boeing 737 MAX utasszállító repülőgép vásárlására írt alá szerződést az Icelandair. A reykjavíki központú vállalat először tavaly decemberben jelezte szándékát 12 darab MAX típuscsaládba tartozó Boeing 737-es vásárlására.

A véglegesített szerződésben nemcsak 4 géppel többet sikerült értékesítenie a Boeingnek, hanem további 8 gépre opciós vásárlási jogot is kötöttek az izlandiakkal. A ma bejelentett szerződés a listaárak alapján 1.6 milliárd dolláros összegre rúg.

A költséghatékonyság jegyében újratervezett, új generációs CFM International hajtóművekkel és Advanced Technology Winglet szárnyvégekkel szerelt Boeing 737 MAX típusok első példánya 2018-ban áll szolgálatba a szigetország légitársaságánál és várhatóan 2021-re válik teljessé az új 737-es flotta.

A cikk a hirdetés alatt folytatódik.

Az új MAX típusok a flotta meglévő Boeing 757-200-asaival együtt fognak üzemelni. (Fotó: Boeing Company)


A Boeing közleményéből nem, de a légitársaságéból a rendelés konkrét típusmegoszlása is kiderül, amely szerint az Icelandair 9 darab, 153 üléses B737 MAX-8-ast és 7 darab, 172 üléses B737 MAX-9-est rendel.

A típusválasztásban fontos szerepet játszott a vállalat számára, hogy az új MAX modellek nagyobb hatótávval és költséghatékonyabban is üzemeltethetők, mint a jelenlegi 737-es típusok.

Az Icelandair flottája napjainkban 21 darab teher-, és utasszállító változatú Boeing 757-esből áll. A cég a továbbiakban sem kíván megválni a típustól, az utasszállító B-757-eseket együtt kívánja üzemeltetni a legújabb generációs 737-esekkel.

A Boeing Commercial Airplanes az Icelandair szerződéssel frissített adatbázisában 1180 darab B-737 MAX típusra jegyez megrendelést.

Kövess minket a közösségi médiában, és iratkozz fel napi hírösszefoglalónkra!
Hasznos, érdekes volt amit olvastál? Már egy újság árával támogathatod az AIRportal.hu működését!